Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 21. hétfő
Retro

Ecclestone nem mindig örült, ha egy bajnok visszavonult

Az F1 86 éves vezetője nemrég bőszen hangoztatta, mennyire jót tesz a sportágnak, ha egy világbajnok távozik onnan, bő negyven évvel ezelőtt azonban ő sem így látta a történteket...

Tény, ha egy világbajnok elköszön a sportágtól, az új arcok, új győztesek feltörését húzhatja maga után: így volt ez a kilencvenes évek közepén, amikor Alain Prost és Nigel Mansell távozása, valamint Ayrton Senna tragikus halála után került rivaldafénybe Michael Schumacher, ekkor tűnt fel a színen Jacques Villeneuve és Mika Hakkinen is. Tíz éve, Schumacher első visszavonulása után korábban ritkán látott, négyes csata zajlott a McLaren és a Ferrari pilótái között a világbajnoki címért, így valóban van igazság Bernie Ecclestone nemrég tett kijelentésében, mely szerint Nico Rosberg visszavonulása jót fog tenni a Forma-1-nek.

Egy új arc mindenképpen megkapja élete lehetőségét a Mercedesnél, mely a hírek szerint biztosan Valtteri Bottas lesz majd, a vérfrissítés pedig soha nem árt a sportág élén. Ecclestone számára azonban nem mindig volt felemelő egy bajnok elköszönése. Bár 1977-ben sikerült visszaszereznie a bajnoki címet, Niki Lauda megcsömörlött a Ferrarinál folyó politikától, egyúttal nemtetszését nyilvánította ki a maranellóiak felé, amiért az ismeretlen Gilles Villeneuve-nek is lehetőséget adtak a szezon végén. Az osztrák így akkori rekordnak számító egy millió dolláros fizetésért Ecclestone csapatához, a Brabhamhez szerződött.

Első szezonjában, 1978-ban két győzelmet szerzett, mindkettőt emlékezetes körülmények között: Svédországban Gordon Murray legendás ventillátoros autóját vitte sikerre, év végén pedig Ronnie Peterson tragédiájának árnyékában tudott a dobogó tetejére állni. 1979 azonban frusztrációkkal teli évet hozott: a szezon első 12 futamából tizenegyet kénytelen volt feladni, majd a monzai negyedik hely után Kanadában bejelentette visszavonulását, mondván, nem áll szándékában „körbe-körbe autózni.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?