DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Retro

Ritka pillanatok: Amikor nem a Mercedes győzött

Csaknem 60 verseny telt el a hibrid motorszabályok 2014-es bevezetésétől fogva, és ezalatt mindössze nyolcszor nem a Mercedesnek szólt a himnusz a dobogón.

Az első évben csak a Red Bull tudta megverni az Ezüstnyilakat az első győzelmeit gyűjtő Daniel Ricciardo révén, és ő is inkább szerencsével, semmint autója nyers sebességével szerezte első helyeit. Kanadában a németek kettős műszaki hibája hajtotta malmára a vizet, mindkét Ezüstnyílon ugyanaz az energiavisszanyerő-rendszerre visszavezethető fékhiba jelentkezett.

A száradó pályán zajló, eseménydús Magyar Nagydíjon a biztonsági autós fázis kedvezett neki, majd az utolsó körökben frissebb abroncsokon előzte meg Hamiltont és Alonsót. Belgiumban a Mercedesek ütköztek a második körben, mindkét autó sérült, és újra Ricciardo ölébe hullt az esély, amellyel megint csak élt.



A Red Bull és Ricciardo helyét a Ferrari vette át Sebastian Vettellel 2015-ben, ezúttal ez a párosítás győzött három nagydíjon. A német már a szezon második versenyén, Malajziában erőből győzte le Hamiltont és Rosberget, akik csetlettek-botlottak Magyarországon, rossz rajt, ütközések, áthajtásos büntetés, defekt szegélyezte útjukat, és a szabályváltozások óta először egyikük sem állt a dobogóra.

A Hungaroringen magabiztos győzelmet arató Vettel Szingapúrban a pole-pozíciót is megszerezte. Ez a verseny képviseli a Mercedes-éra legérthetetlenebb fejezetét: az addig és azóta minden nagydíjon győzelemre esélyes istálló versenyzői másfél másodpercet kaptak az időmérőn, tempójuk nem volt elég a dobogós helyre.

A szingapúri hidegzuhanyt a Mercedes addigi leghosszabb győzelmi sorozata követte tíz elsőséggel, amely a 2016-os Spanyol Nagydíjjal szakadt meg. Ütközésük után mindkét W07 kiesett az első körben (ez volt a harmadik alkalom, mikor egyikük sem állt a dobogóra), Max Verstappen a Red Bull-lal pedig történelmet írva lett a sportág legfiatalabb futamgyőztese. Újabb tíz Mercedes-elsőség után Rosberget a rajt után megforgatták Malajziában, Hamilton motorja pedig megadta magát, és Ricciardo állt a pódium felső fokára.

Futamgyőzelmek 2014 óta:

 

Lewis Hamilton

31

Mercedes

51

Nico Rosberg

20

Red Bull

5

Daniel Ricciardo

4

Ferrari

3

Sebastian Vettel

3

 

 

Max Verstappen

1

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: