DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

Retro – A nagy háború kezdete

Az első apróbb összezördülésekre nem kellett sokat várni a Rosberg-Hamilton páros között, de az igazi bomba 2014-ben épp ezen a napon, a spái futam 2. körében robbant. Szándékos volt vagy sem...?

A 2014-es Belga Nagydíj második körében járunk: miután a pole-ból induló Nico Rosberg elrontotta a startját, a Kemmel-egyenes végén megtámadta az élre álló csapattársat, Lewis Hamiltont. A két autó összeért, Rosberg szárnya eltörött, a brit viszont bal hátsó defektet kapott, így a mezőny legvégére esett vissza. Sérült autójával végül Rosberg sem tudta a megfelelő tempót autózni, így az abszolút technikai fölényben lévő Mercedes sorozatban második versenyét veszítette el – ismét Ricciardo profitált az Ezüst Nyilak hibájából.

Az ügyet a csapat nem tartotta házon belül, szinte minden fontos személy megszólalt a nyilvánosság előtt – bár természetesen zajlott egy zárt ajtós megbeszélés is, de erről majd később. A leintést követően Toto Wolff élete talán legmérgesebb ábrázatát vette elő, s a következőket mondta: „Ez elfogadhatatlan versenyzés volt. Teljesen elfogadhatatlan, hogy a pilótáink a második körben egymásnak ütköznek. Ez hihetetlen” – mondta, egyúttal utalva arra is, hogy szerinte a többieknek egyelőre nem kellene megszólalnia a sajtó képviselői előtt az ügyben: „Nem hiszem, hogy most azonnal ki kellene nyilvánítanunk a véleményünk a média számára, amikor még mindenkiben túltengnek az érzelmek. Egyetlen egy szabályunk van, mégpedig az, hogy a versenyzőink nem ütközhetnek össze. Ez mégis megtörtént ma, ráadásul nem a verseny végén, hanem a második körben.”

wolff_spa14



Az persze elkerülhetetlen, hogy a versenyzők megszólaljanak a verseny után – Hamilton még csapattársa nevét se mondta ki: „Vezetés közben nem is értettem mi történt. Egy lökést éreztem hátulról. Épp most néztem meg a visszajátszáson, hogy hagytam a srácnak helyet. Nem igazán értem a dolgot. Ez az eredmény nagyon dühítő, ahogy a csapat számára is. A srácok nagyon keményen dolgoznak minden hétvégén, nagyon kemény évünk van, éppúgy az én garázsomban lévőknek, mint az egész istállónak. Ennyi pont nem elég a csapatnak sem, ma könnyedén kettős győzelmet szerezhettünk volna, egyszerűen nem jó ez az érzés.”

Rosberg ekkor még nem akart véleményt nyilvánítani: „Megközelítettem Lewist, megpróbáltam kívülről megelőzni, és aztán a végén sajnos összeértünk. Ez mindkettőnk versenyét tönkretette, ami a csapat számára rendkívül elszomorító. De így alakult. Még nem láttam kívülről, mi történt, ezért nem lenne igazságos, ha most kommentálnám. Vissza kell néznem videóról, utána majd elmondom a véleményem. Eléggé biztos voltam benne, nagyon jó versenytempónk volt, látni is lehetett a végén. Én is magabiztos voltam. Sajnos nem igazán jött össze nekünk a mai nap.”

Az igazi fordulat akkor következett, amikor Hamilton a csapatnál tartott megbeszélést követően tett egy olyan nyilatkozatot, amit később nagyon sokáig tartott elmaszatolni: „Egyértelmű volt nekem már az elején is, de épp most ültünk össze, ahol lényegében azt mondta, szándékosan csinálta. Azt mondta, hogy elkerülhető lett volna az ő részéről. És azért csinálta, hogy bebizonyítson valamit. Alapvetően ezt mondta. És nem muszáj hinni nekem, menjenek csak oda Totóhoz, Paddyhez, és mindenki máshoz, akik szintén nem örülnek neki. Szíven ütött, amikor a találkozón hallgattam. Meg kellene kérdezni tőle, hogy mégis mit akart bebizonyítani. Odajött, és azzal kezdett, hogy az én hibám volt. Rögtön, amikor belépett...”

hamilton_rosberg_spa14

Toto Wolff csapatfőnök még aznap este igyekezett elcsitítani a vihart, amit Hamilton okozott e nyilatkozatával. Az osztrák határozottan tagadta, hogy Rosberg ilyet mondott volna, s azt mondta, hogy versenyzője csak annyit ismert el, hogy el tudta volna kerülni az ütközést, ez azonban nem egyenlő azzal, hogy szándékosan okozta.

Rosberg csak hétfő délután szólalt meg esettel kapcsolatban, s igyekezett tisztába tenni a Hamilton által mondottakat: „Hallottam, mit mondott Lewis a sajtónak. Előadta a saját verzióját, én pedig csak annyit mondhatok, hogy a sajátom egészen más, de jobb, ha nem részletezem a véleményem. Remélem, ezt ti is tiszteletben tartjátok. Szeretném, ha belső körben maradna...”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: