DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Retro – Minden összefügg

Az 1982-es F1-es szezon második futama egy nagy botrányt hozott: az első két helyezett kizárása komoly következményeket vont maga után, ami akár Villeneuve halálával is összefüggésbe hozható.

A Renault ifjú tehetsége, Alain Prost egy győzelemmel a háta mögött érkezett meg az 1982-es idény második futamára, melyet a brazíliai Jacarepaguában rendeztek. A francia jó formája kitartott, az időmérő edzésen egyedül jutott 1:29-en belülre, így simán szerezte meg a pole-pozíciót a ferraris Gilles Villeneuve és a williamses Keke Rosberg előtt, a világbajnoki címvédő Nelson Piquet viszont csak a hetedik helyen zárt.

Az indulás aztán Villeneuve-nek sikerült a legjobban, de a két Brabham, Piquet és Patrese is gyorsan előretört. A Renault-k egy pillanatig nem álltak az élen a rajtot követően, Villeneuve egészen a 30. körig vezetett, amikor egy kicsúszás miatt kiesett a versenyből, ezt követően pedig Piquet vette át az első helyet. A brazil csapattársa, Patrese hamarosan szintén feladta a futamot, méghozzá a hőség okozta kimerültség miatt, ami a végül elsőként befutó Piquet-t kis híján abban is megakadályozta, hogy felálljon a dobogóra.

A futam teljes felvétele

Az igazán lényeges események a verseny után következtek: az első két helyen záró Piquet-t és Rosberget egyaránt kizárták – így a győzelem Prost ölébe hullott –, mert az autójuk a súlyhatár alatt maradt. A problémát a 26 literes, hivatalosan a fék hűtésére szolgáló víztartály kiürülése okozta – ezt a megoldást rövidesen be is tiltották.

A döntés ismét felélénkítette a FISA és a FOCA közötti háborút, ami ahhoz vezetett, hogy az egy bő hónappal későbbi San Marinó-i Nagydíjat több FOCA-csapat, köztük a Brabham, a McLaren és a Williams is bojkottálta. Ez vezetett ahhoz a végkifejlethez, aminek következtében Pironi és Villeneuve kapcsolata végleg megromlott, s sokak szerint ennek egyenes következménye lett a kanadai versenyző zolderi balesete.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: