DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Ralikrossz

Solberg: Button után jöhet Vettel a WRX-be!

Nem csupán a visszavonult brit, hanem az F1 négyszeres bajnoka is érdeklődik a ralikrossz iránt: ezért őket nézné meg legszívesebben a vb-n a szakág klasszisa, Petter Solberg.

A ralikrossz-világbajnokság közismerten hemzseg olyan pilótáktól, akik korábban más szakágakban szerepeltek, mégpedig nem kis eredménnyel. Kezdjünk mindjárt a ralilegenda Sebastien Loebbel vagy a kétszeres világbajnok Petter Solberggel, akik a WRC-ben jutottak korábban csúcsra. A 2016-os legjobb Mattias Ekström, valamint az idén csatlakozó Timo Scheider német, Johann Kristoffersson svéd túraautós bajnok volt. Korábbi formaautóst is találunk, például Kiss Pál Tamást, aki a WRX előszobájában, az Európa-bajnokságon szerepel.



Formula-1-et is megjárt versenyző azonban eddig nem fordult meg a ralikrossz-világbajnokságon. Mikor Petter Solberget, a 2014-ben indult széria első nyertesét arról kérdeztük a barcelonai szezonnyitányon, kiket látni legszívesebben a mezőnyben, máris F1-eseket kezdett sorolni:

„Jenson Buttont! Talán a következő évben meg is fog érkezni, várhatóan néhány futamon fog indulni. Aztán ott van (Sebastian) Vettel, tudtad, hogy szintén szereti ezt a sportágat? Ki tudja, hogyan változnak a dolgok, a lóerőket, a négykerék-hajtást és izgalmat pedig mindenki szereti. Ők ketten érdekes adalékai lennének a bajnokságnak” – válaszolt a Formula.hu kérdésére a norvég klasszis. „Aztán ott van Tanner Foust és Scott Speed, akik szintén szívesen jönnének a szériába. Mindenki jönni akar a világbajnokságra! És ezt meg is értem, ezért vagyok itt én is.”

Ami Button ralikrosszra váltását illeti, már régóta tényként kezelték, hogy a brit F1-es visszavonulását követően ebben a szakágban próbálja ki magát. A hivatalos bejelentés azonban eddig elmaradt, igaz, januárban tesztelte a Honda Civicet, amely a Global Rallycross Championshipben szerepel – ha idén fel is tűnik egy ralikrosszautó volánja mögött, azt minden bizonnyal ebben a szériában teszi majd meg. A sorozat nevével ellentétben csak az Egyesült Államokban fut, az utóbbi két évben pedig az a Scott Speed nyerte meg, aki 2006-2007-ben szintén F1-es volt a Toro Rosso pilótájaként.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: