DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Ralikrossz

Solberg egy hajszállal Ekström előtt a célban

Bár a két skandináv szupersztár között ezúttal nem néhány ezredmásodperc döntött, mint tavaly a német vb-futamon, hanem négy tized, de azért a mostani brit ralikrossz vb-futamon sem lehetett komoly panasz az izgalmakra.

Az elmúlt hétvégén a sportág bölcsőjének számító Nagy-Britanniába, azon belül is a Lydden Hill-i pályára látogatott a ralikrossz világbajnokság mezőnye, ahol az idei negyedik fordulót rendezték. Az 5-600 lóerős SuperCarok 29 fős mezőnyében a világbajnoki címvédő Petter Solberg újabb győzelmének tapsolhattak a nézők, de a norvégot Mattias Ekström alaposan megkergette a döntőben. A 3. helyet az első napon gyengébben kezdő Johann Kristoffersson csípte meg, aki ezzel továbbra is próbál tapadni az ihletett formában versenyző Solbergre az összetettben, igaz, már az ő hátránya is 29 pont. Egy hétvége alatt maximálisan 30 pontot lehet szerezni.

Solberg Angliában szombaton két előfutam-győzelemmel kezdett, és a sorozatot promótáló IMG által közzétett videóban egyenesen ralikrosszos pályafutása eddigi legjobb napjának nevezte ezt.

Az első nap videós összefoglalója

Másnap a korábbi BTCC-bajnok Andrew Jordan, majd a kétszeres DTM-bajnok Ekström előfutam-elsőségének tapsolhattak a nézők, ám a köztes eredménylista legfelső sorában így is Solberg nevét olvashattuk. A mezőny erejét jelzi, hogy olyan klasszisok nem jutottak be már az elődöntőbe sem, mint Per-Gunnar Andersson, Toomas Heikkinen, Tanner Foust, Liam Doran, Timur Timerzsanov vagy Alx Danielsson. A két elődöntőből aztán Solberg és Ekström jutott tovább elsőként, és a döntő is elsősorban kettőjük összecsapásáról marad emlékezetes. A végén négy tizedmásodperc volt köztük, és Petter saját bevallása szerint az utolsó kanyarban még egy defektet is összeszedett, annyira a határon kellett autóznia, hogy maga mögött tartsa a svédet.

Az RX Lites kategóriában Kevin Hansen és Kevin Eriksson összecsapásából a döntőben a kis Hansen került ki győztesen, míg a Touring Cars futamát Fredrik Salsten nyerte.

A második nap videós összefoglalója
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: