Steward
Dezső Attila
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. február 24. szombat

Elkészült a 2017-es Top50 autóversenyző listája

Kulisszatitkok: Idén is elkészítettük a Top50 magyar és nemzetközi autóversenyző listáját.

 

Alonso, az aszfalt ördöge: Így száguld a MCL33-as

Találtunk egy nagyszerű képaláírást ehhez a fotóhoz

"Minden rendben, Marcus. Biztos vagyok benne, hogy az emberek már nem sokáig fogják azt mondani, hogy 'Pascal Wehrleinnak kellett volna lennie'"

Megmutatjuk, régen hogyan készítettek on board-fotókat az F1-ben

Hát így:

Verseny egy életen át - Magyar nyelvű dokumentumfilm a születésnapos Alain Prostról

A Professzor éppen ma ünnepli 63. születésnapját, mely alkalom tökéletes arra, hogy felidézzük karrierjét az alábbi dokumentumfilm segítségével:

Pályán a Renault 2018-as autója!

Két nappal a barcelonai tesztsorozat kezdete előtt filmet forgat az enstone-i istálló idei modelljével, az R.S.18-assal:

Verstappen a vörös bika után egy rodeóbikát próbált megszelidíteni

A Red Bull F1-es pilótája évek óta remekül állt helyt a bikás autókban, most azonban egy rodeóbikán kellett fent maradnia, barátaival együtt - az eredmény a videóban:

„F1-es csapathoz” csatlakozott Jolyon Palmer

Az angol nyelvben elfogadottabb ez a szóhasználat, de nálunk nem véletlenül került idézőjelbe, ugyanis teljes megnevezésében F1-es kommentátorcsapathoz csatlakozott a Renault-tól a tavalyi szezon közben kiebrudalt brit pilóta, ami egy a húszas éveiben járó autóversenyző számára azért mégsem olyan nagy presztízzsel bíró munkahely. Palmer a BBC F1-es szakértőgárdájának tagja lett, így egyes nagydíjhelyszíneken továbbra is jelen lesz majd, azt viszont már a múltban is bizonyította néhány sorstársa, hogy a médiából rendkívül nehéz visszakerülni a mikrofon másik végére, az F1-es rajtrácsra. 

DWqWDX9X0AEG8Y-

Miután kiszáll főnöke mellől, az életének örülő Alonso a földet csókolja

A McLaren autóbemutató rendezvényének napján játszódott le ez a különös jelenet. Fernando Alonso és Zak Brown egy narancssárga McLaren-sportautóval is köröztek egy kicsit a navarrai pályán, amelynek volánjánál viszont a csapat vezérigazgatója ült. A bokszba visszatérve még alig került állóhelyzetbe az autó, Alonso máris kipattant, és a kamerának játszva elkezdett hálát adni az égnek, hogy ép bőrrel megúszta a fuvart.

Új pilótatípust talált fel a Williams

Attól függően, hogy milyen szerepet töltenek be egy csapaton belül, léteznek versenypilóták, tesztpilóták, harmadik számú pilóták, tartalékpilóták, de hallottunk már fejlesztőpilótáról, szimulátorban dolgozó pilótáról és "a csapattal kapcsolatban álló" pilótáról is (ilyen "affiliated driver" volt a Saubernél pár éve Simona de Silvestro). A Williamsnek viszont ez a sok megnevezés sem volt elég, hogy valamelyikbe bekategorizálja legújabb szerzeményét, kitalált hát neki egy új, az F1-ben eddig nem használt posztot.

A brit Oliver Rowland "hivatalos fiatal versenyzőként" csatlakozott a Williamshez. A bejelentés egyik érdekessége, hogy a Williams hivatalos fiatal versenyzője idősebb annál a két pilótánál, akik versenyezni fognak a csapat színeiben, a másik említésre méltó jelenség pedig az, hogy Rowland érkezésével a Williams néhány hónap leforgása alatt már a harmadik olyan pilótát szerződtette le, aki 2017-ben még a Renault-val állt összeköttetésben (Robert Kubica és Szergej Szirotkin után).

A megnevezéséből mindenesetre arra tudunk következtetni, hogy az F2-ben tavaly a harmadik helyen záró Rowland azokon az évközi tesztnapokon fogja vezetni a Williamst, amelyeken újonc, F1-es versenytapasztalattal még nem rendelkező versenyzőket kell autóba ültetniük a csapatoknak. 

Kubica két napon is autóba ül az első teszthéten

Nyakatekert tesztfelállást publikált a Williams az első barcelonai hétre, hiszen mind a négy napon két pilóta fog osztozni a vezetési feladatokon délelőtti/délutáni váltásban. Hétfőn Stroll és Szirotkin, kedden Szirotkin és Kubica, szerdán Stroll és Kubica, csütörtökön pedig Szirotkin és Stroll hajtják majd uralmuk alá az FW41-est az előzetes terv szerint, a lengyel pilóta tehát két félnapot, két délutáni műszakot kapott a csapattól.

Lassan a többi istálló is előáll tesztmenetrendjével, és a négy nap teljes leosztásának táblázata megtalálható lesz a weboldalunkon, amint a világossá válik a részletek többsége. 

DWKaemcXkAE9YV3

Ijesztő balesetekkel győzködi a nézőket az F1 vezetősége arról, hogy miért van szükség a halóra

Akik nem követik napi szinten az F1-es híreket, azok között bizonyosan akadnak még, akik furcsállva nézik, hogy mi az a háromágú keret, ami az idei autóbemutatók alatt sorra jelenik meg a pilótafülkék felett. Ezeket a nézőket, na meg a még mindig zsörtölődő szkeptikusokat próbálja megszólítani az F1 hivatalos csatornája az alábbi (átkattintás után a YouTube-on megnyíló) videóval, amelyben az elmúlt évek néhány olyan balesetével példálóznak, ahol a talajtól elemelkedő autók vagy alkatrészek miatt fennállt a veszélye, hogy egy nehéz tárgy a pilóta sisakjával érintkezik. A videó pozitív kicsengésű konklúziója rámutat, a fokozottabb védelem révén a versenyzők idéntől képesek lesznek az eddigieknél is jobban feszegetni a határokat.

Elvégre ha még Nicole Scherzinger is a szájára teszi a kezét rémületében, akkor vitának tényleg nincs helye! 

360°-os videón a Red Bull RB14 első próbamenete

Daniel Ricciardo hétfőn Silverstone-ban bejáratta a Red Bull idei modelljét, ha pedig már ilyen történelmi pillanatra került sor, a csapat nemcsak egy egyszerű kamerát biggyesztett fel az autóra, hanem olyat, amely 360°-ban rögzít, azaz a néző bármilyen irányba elforgathatja azt. Be lehet kukucskálni Ricciardóhoz a halón keresztül, de nézhetjük a pálya sodrását is.

Buemi vagy Prost a gyorsabb az öltözködőversenyben?

Szokatlan kihívás elé állították a Renault pilótáit a Formula-E-ben: ki tudja gyorsabban felvenni versenyzői felszerelését, és leülni a mögéjük helyezett székre? Főszerepben Sebastien Buemi és Nicolas Prost.

Melyik motor hangja a legszebb muzsika füleidnek?

A Renault, Mercedes, Ferrari és Honda duruzsolását egyaránt hallhattuk már a gyártók és csapatok jóvoltából. Egymás mellett a hangminták – neked melyik nyerte el leginkább tetszésedet?

Alonso márkájának nevét is felfedezhetjük a McLarenen

A spanyol versenyző ruházati cége, a Kimoa még tavaly novemberben kötött partneri megállapodást a McLarennel – a márka neve pedig felkerült a 2018-as autóra, méghozzá nem is apró betűkkel, eldugva, hanem egy jelentős pozícióba, az autó elejére, közvetlenül a rajtszám alá, az informatikai nagyágyú Dell (szintén új partner) mellé.

Az overallok karján szintén szerepel a csupán egy éve alapított cég neve, ráadásul figyelemreméltó, hogy a stúdiófotókon Alonso sapkája is a Kimoát hirdeti, míg Vandoorne-én a McLaren felirat olvsható.

Sebastien Loeb csapata a WRX-be is beszállt

A Sebastien Loeb Racing – amely két Volkswagent indít a WTCR-ben Rob Huff-fal és Mehdi Bennanival – beszáll a ralikrossz-világbajnokságba. A csapat egy Peugeot 208-at használ, amelyet a gyártól függetlenül az Onroak és Oreca fejleszt, a pilótaülésben pedig Gregoire Demoustier foglal helyet.

Furcsa, Loeb számára mégsem ismeretlen helyzet áll elő: a 43 éves francia ugyanis a Peugeot gyári alakulatában, saját csapata ellen fog versenyezni a ralikrossz-világbajnokságon. Éppen ugyanez történt 2015-ben is, mikor Loeb a Citroen versenyzője volt a WTCC-ben, miközben saját csapata első szezonját teljesítette a szériában. Egy évvel később, 2016-ban Demoustier volt az SLR egyik WTCC-s pilótája.

Papaja McLaren az F1-ben 50 éve és most

A McLaren először éppen fél évszázada, 1968-ban használta a narancssárga színt autóján – egymás mellett az akkori és mai versenygép.

 

A döntőben bukta el a kaland-valóságshow megnyerését az IndyCar-páros

Az autóversenyzők általában a holtszezon jelentős részét is edzéssel töltik, Alexander Rossi és Conor Daly azonban egy egészen rendhagyó módját választották ennek, hiszen beszálltak játszani egy amerikai tévésorozatba, a The Amazing Race-be, amelyben a legkülönfélébb párosok csapatot alkotva körbeutazzák a világot, hogy a lehető legtrükkösebb kihívásokat teljesítve próbálják legyőzni egymást az egymillió dolláros nyereményért. Az IndyCar párosa egészen a döntőig, a 11. fordulóig eljutott, amelynek színhelye Hongkong volt, ott azonban kiestek, így végül a 4. helyen zárták a versenyt.

"A nagy kalandunk véget ért. Frusztráló, üdítő és szórakoztató volt egyidejűleg, de ami a legfontosabb, hogy kicsit beavathattuk a világot abba a sportba, amit imádunk: az IndyCarba" - írta Twitteren az F1-et is megjárt Rossi, akinek a neve hiába forgott a köztudatban a tavalyi USA Nagydíj előtt, amikor a Toro Rosso pilótát keresett, mert a műsor forgatása már akkor is zajlott, így az amerikai pilóta nem volt elérhető holmi autóversenyzésre. 

02-22-TAR-Finale-Daly-Rossi

DWnBjDVW4AAoLvb

Ezt látta az új Mercedest vezető Bottas a halo mögül

A Mercedes elsőként adott ki onboard felvételt halóval felszerelt 2018-as autójáról: a silverstone-i médianapon Valtteri Bottas sisakjára rögzítettek egy kamerát, így nagyjából azt láthatjuk a videón, amit a finn pilóta köre során.

Hasonlítsd össze a tavalyi és az idei Ferrarit

Itt van néhány kép az egymás mellé illesztett SF70H-ról és SF71H-ról, alul pedig egy videó, amely kifejezetten az oldalszekrények formájára koncentrál. A halo egyik előnye, hogy idén már nem is kellene odaírni a képekhez, hogy melyik az idei autó.

DWp2EypXcAEWOxn

DWpfXyjWkAEgTb4

DWp2FuiW4AA9JWy

Olvastad már?