DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Marquez alaposan elverte a mezőnyt, Rossi 6.

Marc Marquez rögtön az első Q2-es körével világossá tette, hogy senki másnak nincs esélye a pole elhódítására: a Repsol Honda motorosa hat tizedet adott a mögötte végző Maverick Vinalesnek. Az első sorba Jorge Lorenzo fért még be, míg a pontverseny második helyezettje, Valentino Rossi a hatodik kockából vághat majd neki a vasárnapi viadalnak.

Percekkel a negyedik szabadedzés vége után máris kezdetét vette az Aragóniai Nagydíj időmérőjének első szakasza, amely során az volt a kérdés, melyik két pilóta jut be a legjobb tíz mellé a Q2-be. Egy kieső már a zöld jelzés előtt biztos volt, hiszen Alex Lowes nem tudott részt venni a kvalifikáción a délelőtt bemutatott bukása során elszenvedett sérülése miatt – az orvosok vasárnap délelőtt döntik el, hogy a brit ott lehet a délutáni futam rajtrácsán.

marquez-aragon-qp



A többiek viszont rendkívül szoros meccset vívtak a továbbjutásért: az utolsó körök előtt az első Danilo Petrucci és a hatodik Alvaro Bautista között mindössze másfél tizedmásodperc volt a differencia! A Pramac Racing olasz motorosa végül maradt is az élen, míg mögötte Stefan Bradl lépett tovább a második helyen az Apriliával. A német mögött Hector Barbera, Bautista, Yonny Hernandez volt a további sorrend, ami pedig a Jack Millert helyettesítő Nicky Haydent illeti: a 2006-os világbajnok amerikai a 19. pozícióba kvalifikálta magát.

Tíz perc pihenőt követően máris jöhetett a Q2, ahol már a legjobbak is pályára gurultak. Marc Marquez nem aprózta el a dolgot: a hazai közönsége előtt szereplő hondás kapásból 1:47.1-es idővel nyitott, ami egyrészt a hétvége legjobbja volt, másrészt ezzel mindenkinek kiosztott legalább hét tizedmásodpercet. A legközelebb egyébként Cal Crutchlow tudott kerülni hozzá az első körök után, megelőzve a gyári Yamahákat és Dani Pedrosát.

vinales-aragon-qp

A finálét Crutchlow bukása nyitotta: a brit ekkor a harmadik helyen állt Marquez és Andrea Dovizioso mögött, ám az biztos volt, hogy már nem fog javítani. Hamarosan Pedrosa is az ő sorsára jutott, de Marquez idejére amúgy sem lett volna veszélyes sem ő, sem más: az összetettbeli éllovas magabiztos teljesítménnyel hódította el a pole-t. Mellé Maverick Vinales és Jorge Lorenzo állhat még fel az első sorba, kiszorítva onnan Doviziosót és Crutchlow-t – így is négy márka végzett az első négy helyen. A bajnokságban legfőbb kihívónak számító Valentino Rossinak be kellett érnie a hatodik pozícióban, míg a misanói győztes Pedrosa végül a második sorba sem fért be. Folytatás vasárnap a bemelegítéssel és a futammal.

Az időmérő edzés összesített végeredménye:

motogp-aragon-kvali

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: