DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Tetemes előnnyel nyert a Formula-E santiagói időmérőjét di Grassi

Az Abt Audi egy első és egy negyedik helyet szerzett a Formula-E chilei időmérőjén, viszont di Grassinak még meg kellett úsznia egy vizsgálatot, hogy meg is tarthassa első rajtkockáját, amit tetemes előnnyel szerzett meg.

Azok után, hogy továbbjutott az időmérő első szakaszán a második csoportból, a szuperpole-szakaszban is jókora, több mint fél másodperces különbséggel bizonyult gyorsabbnak mindenki másnál, így pedig, ha megtarthatja az első rajtkockát (a cikk publikálásának idején még várt rá egy vizsgálat az első szakaszban történt technikai szabálysértés miatt), akkor nagy előnyt kovácsolhat a hétvégéből, ugyanis több riválisa is csak jóval hátrébbról kezdheti csak meg a futamot Santiagóban.

Di Grassi előnye egészen pontosan 526 ezredmásodperc volt svájci riválisa, Sebastien Buemi előtt, ezzel negyedszer kvalifikálta magát az első rajtkockába. Buemi egyébként még a gyakorlások során csúnyán megtörte autóját, innen sikerült azt a bravúrt elérnie, hogy idén háromból harmadszor induljon az első három hely valamelyikéről. A csoportkörben a negyedik csoportban szerepelve még az ex-F1-es Pascal Wehrlein bizonyult a leggyorsabbnak, és bár ezt megismételnie nem sikerült és némileg lassabbnak bizonyult, még így is harmadik tudott lenni a Mahindrában.

03419002_173



Di Grassi csapattársa, Daniel Abt a negyedik helyen már 668 ezredmásodperc lemaradást szedett össze, de így is jó helyről várhatja a rajtot, az elől a belga Stoffel Vandoorne elől, aki az F1-ből érkezve most először tudott bejutni az időmérő szuperpole-szakaszába és szerezte meg ott az ötödik helyet. Egyébként Vandoorne-t is vizsgálják, hogy az időmérő végén kiért-e időben a bokszból és nem piros lámpánál hagyta csak el azt. A hatodik helyen záró Sam Bird több hibát is elkövetett, például csak az utolsó két kanyarban vesztett három tizedmásodpercet.

Az első olyan versenyző, aki nem jutott be a kvalifikáció végső fázisába, Edoardo Mortara volt, mögüle a nyolcadik helyről pedig Maximilian Günther indulhat majd - a fiatal németnek Vandoorne-hoz szintén ez a legjobb rajthelye rövid Formula-E karrierje során. A top 10-be a legutóbb balesetező Alexander Sims, valamint Felipe Massa fértek még be.

Nem ment jól sem José María López (11.), sem a bajnoki címvédő Jean-Eric Vergne (13.), sem Vergne csapattársa, André Lotterer (15.), sem a legutóbb Simssel az első helyért harcoló másik BMW-s, Antonio Felix da Costa sem, a portugál már a top 20-ba is alig fért be.

Az időmérő végeredménye:

formulaechile

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: