DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Formula-E

Svájcban vendégeskedhet a Formula-E

Illusztris környezetben, Lugano tóparti városában fogadhatja először Svájc a Formula-E mezőnyét, mely az első komoly autósport-esemény lehet a bremgarteni F1-es versenyek óta.

Hosszú évtizedek után ismét a versenyautók motorjai bőghetnek fel Svájcban - még ha a hanghatás nem is lesz fülsiketítő, hiszen közel a megállapodás, hogy a Formula-E Luganóba látogasson 2016 tavaszán. A nemrég életre hívott „Svájci ePrix Lugano”-szervezet célja, hogy az elektromos sorozat révén újra autósport-eseményt rendezzenek az országban, ahol 1955 óta tiltva volt ez a tevékenység, az abban az évben bekövetkezett Le Mans-i tragédia miatt.



A két világháború között, és az F1-es világbajnokság első öt évében Bremgartenben versenyeztek a világ legjobbjai - Juan Manuel Fangio kétszer, Nino Farina, Piero Taruffi és Alberto Ascari 1-1 győzelmet szerzett a Bern melletti pályán. Az Autosport információi szerint Lugano polgármestere már a London ePrix hétvégéjén tárgyalt Alejandro Agaggal, a széria első emberével a város első „elektromos nagydíjáról”.

Az oldal hozzáteszi, hogy ha a város biztosítani tud 10 millió eurót szeptember 30-áig, akkor 2016. május 7-e garantált időpont lesz a verseny megrendezésére, az eredetileg aláírt három éves szerződés mellé még három év opcióval. A Formula-E-ből versenyzőként nemrég kilépő Jarno Trulliről pedig úgy hírlik, hogy kulcsszerepe lesz a verseny megvalósításában.

A sorozat első svájci pilótája, Sebastien Buemi úgy véli, hogy egy Formula-E-verseny óriási lehetőséget jelent hazája számára. „Soha nem volt versenyünk vagy pályánk, és amikor a Formula-E Svájcba jön, az nagy esemény lesz a svájci emberek számára. Nagyszerű pilótáink voltak Jo Siffert, Clay Regazzoni és Marc Surer személyében, és rengetegen érdekeltek a motorsportban. Örülnék neki, ha ez a verseny megvalósulna - de nem tudom, hogyan tudják majd beilleszteni a naptárba. Nagyon remélem, hogy sikerül nekik, nagy szó lenne nekem, a családom, a barátaim, és összességében a svájci emberek számára.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: