DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F2/F3

Mick Schumacher a Formula-3 Európa-bajnoka

Az F3 Eb hockenheimi szezonzáró hétvégéjének második futamán matematikailag bebiztosította bajnoki címét Mick Schumacher Daniel Ticktummal szemben.

Már a hétvége előtt is a németnél volt a lendület, hiszen kényelmes pontelőnnyel vezetett fő riválisa előtt, ráadásul ő volt az, aki a szürke szezonkezdet után látványos formajavulást előhúzva tudott a mezőny fölé nőni, amely során összesen nyolc, zsinórban öt futamgyőzelmet is szerzett.

DpZfQTRXUAAef8k



Ennek köszönhetően a három hockenheimi futamból már az elsőn is elérhette volna a bajnoki elsőséghez szükséges pontelőnyt Schumacher, a szombati nyitóversenyen azonban ez még nem jött össze. A német az első körben csapattársával, Marcus Armstronggal, valamint fő riválisával, Ticktummal is a kelleténél közelebbi viszonyba került, majd szárnycsere miatt visszaesett, és végül csak a 12. helyen, a pontokon kívül ért célba, miközben Ticktum 5. lett.

A britnek így is sokat kellett volna még tennie ponthátránya ledolgozásáért, de a második futamon a 15. helyről csak a 7.-ig tudott feljönni, míg a Jüri Vipsszel eleinte az elsőségért csatázó, majd a második pozícióval megelégedő Schumacher önmaga is eleget tett ahhoz, hogy már senki ne vehesse ki a kezéből a diadalt.

A 19 éves Mick Schumacher ezáltal első formulaautós bajnoki címét szerezte azt követően, hogy két évvel ezelőtt a német és az olasz F4-et is egyaránt másodikként zárta, és úgy, hogy a tavalyi F3-as debütálószezonja után, amit csupán a 12. legjobbként zárt, nem sokan látták benne ezt a most mutatott lehengerlő formát.

Jövőre az F3 Eb jelenlegi formájában megszűnik, hiszen összeolvad a GP3-mal, Schumacher azonban szinte biztosan feljebblép: a Formula-2 tűnik a legvalószínűbb opciónak, de amíg a Red Bull az autóversenyzésben ténykedik, és betöltetlen F1-es üléssel rendelkezik fiókcsapatánál, addig semmit nem szabad kizárni. Elvégre korábban már felmerült a külföldi sajtóban, hogy az energiaitalosok akár azonnali F1-es szerződéssel is megkörnyékezhetik Michael Schumacher fiát.  Mick mindenesetre immár rendelkezik annyi szuperlicenszponttal, ami lehetővé tenné számára a debütálást.

Az év legjobb újoncának kilétére is fény derült a második verseny után. Ez a díj Robert Shwartzmanhoz, a Schumacherhez hasonlóan szintén a Prema színeiben versenyző oroszhoz került. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: