DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Olasz sajtó: A Ferrari kirúgta Arrivabenét

Nem megerősített beszámolók szerint pont került a Scuderia két vezető személyisége vetélkedésének végére: a hatalmi harcot Maurizio Arrivabene veszítette el, Mattia Binotto váltja a csapatfőnöki poszton.

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne halálát követően kapott szárnyra a pletyka, mely szerint elhidegült a viszony a Ferrari F1-es részlegének két legfontosabb embere között: Maurizio Arrivabene csapatfőnök és Mattia Binotto technikai igazgató összeférhetetlenné vált, egyikük pedig minden bizonnyal elhagyja a csapatot. Nemrég még arról lehetett olvasni, hogy Binotto több rivális istállótól is ajánlatot kapott, köztük a Mercedestől: végül azonban mégis Arrivabene az, akinek mennie kell.

A Gazzetta dello Sport hétfőn számolt be arról, hogy döntés született a Ferrarinál: a felső vezetés úgy határozott, Arrivabene szerződését nem újítja meg, Binottót pedig csapatfőnökké nevezi ki a 2019-es szezonra. Az előléptetés szemléletváltás Maranellóban: egy menedzser helyett egy mérnök lesz a csapat első embere.



Maurizio Arrivabene 2015-ben érkezett a Ferrari élére kívülállóként: korábban sosem töltött be pozíciót Formula-1-es csapatnál. Első szezonja – amely egybeesett Sebastian Vettel érkezésével – sikeresnek bizonyult, irányítása négy éve alatt a csapat 14 nagydíjgyőzelmet szerzett, és háromszor lett második a konstruktőri világbajnokságban, de a nagy cél, a Mercedes legyőzése nem sikerült.

Mattia Binotto 1995 óta a Ferrari tagja, a tesztcsapat motormérnökeként kiindulva járta végig a ranglétrát. Pályafutása zömében az erőforráson dolgozott, a motorrészleget vezette 2016 nyaráig, amikor James Allison távozása után őt nevezték ki technikai igazgatónak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: