DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év versenye

Rég vártuk már olyan izgatottan ennek a szavazásnak az eredményét, mint idén, hiszen ezúttal tényleg bőven kaptunk emlékezetes futamokat, amelyek közül válogatni lehetett, így aztán senki se kegyelempontokat osztogatott.

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben 12 napon át, 12 kategóriában szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Ezúttal az egyik főkategóriában az év legjobb versenyét keressük.

usa2 



Balogh Tamás: Az austini futam káosz és eső nélkül is elképesztő izgalmakat szolgáltatott: ehhez nem kellett más, mint hogy három élcsapat három pilótája három különböző stratégián egészen az utolsó körökig kiélezett csatát vívjon a győzelemért – amelyet ráadásul az a Kimi Raikkönen szerzett meg, aki sikerének alighanem a teljes F1-es közösség szívből örült. Baku zsinórban másodszor nem hazudtolta meg magát, a tavalyihoz hasonló őrült futamot produkált a 2016-ban még dögunalmasnak kikiáltott utcai helyszín, Brazíliában pedig remek csatákat, egy győzelembe kerülő hihetetlen hibát és egy verseny utáni dulakodást is láthattunk.

1. USA Nagydíj
2. Azerbajdzsáni Nagydíj
3. Brazil Nagydíj

 

Bognár Viktor: A hockenheimi verseny az eső és az annak közbenjárására is folyamatosan változó és egymásba fonódó történetszálak miatt maradt számomra a leginkább „epikus” állomása az évnek. Bakuban mindenért a két Red Bull volt a fő felelős: a látványos csatákért és a nevető harmadikat a dobogó tetejére juttató végkifejletért is. Interlagosban Verstappen ritkán látható előretörést prezentált az élmezőnyben, hogy aztán jó kis életszagú dráma eredményeként ne nyerje el méltó jutalmát.

1. Német Nagydíj
2. Azerbajdzsáni Nagydíj
3. Brazil Nagydíj

hock 

Czinege Ádám: Már a rajtja is káoszt okozott az Azerbajdzsáni Nagydíjnak, mivel többen összeértek a középmezőnyben. A verseny a két Red Bull csatájáról és végül ütközéséről is emlékezetes maradt, de a végére is jutott izgalom: Valtteri Bottas az utolsó körök egyikében kapott defektet, így Lewis Hamilton nyert. Daniel Ricciardo a biztonsági autós fázis alatt cserélt kereket, és ennek köszönhetően kapaszkodhatott fel az élre Kínában a futam második szakaszában. Sebastian Vettel és Max Verstappen ütközése is nagy vihart kavart ezen a nagydíjon, és szép helycseréket láthattunk az élmezőnyben. Utóbbi igaz a brit futamra is, ahol Vettel nyert a mezőny végéről visszakapaszkodó Lewis Hamilton előtt, Valtteri Bottas pedig vezető helyről végül negyediknek esett vissza.

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. Kínai Nagydíj
3. Brit Nagydíj

 

Dezső Attila: Baku zsinórban második alkalommal kápráztatott el minket zseniális futammal: előzések, bukások, dráma és meglepetés-győzelem – a nagydíj alakulásáról sokat elmond, hogy ez utóbbi Lewis Hamilton nevéhez fűződött. De hasonlóképpen zajlott a Német Nagydíj is, némi esővel megbolondítva, ahol Sebastian Vettel élete egyik legnagyobb hibáját elkövetve hozta gólhelyzetbe a brit pilótát. Austinban mindannyiunk szíve nagyot dobbant, amikor ismét a dobogó tetején láthattuk Kimi Raikkönent, különösen azért, mert az azt megelőző 56 kör is feltűnően akciódúsnak bizonyult.

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. Német Nagydíj
3. USA Nagydíj

aze2 

Gellérfi Gergő: Ne szépítsük, voltak idén bűnrossz versenyek, de azért jó néhány igen kiváló futammal is megajándékozott minket a szezon – nehéz is a választás közülük. Baku az immár megszokottnak nevezhető káosz és a drámai végkifejlet, Austin Raikkönen és Hamilton epikus küzdelme s a finn győzelme, Sanghaj pedig a nagy taktikai harc és Ricciardo mesteri előzése miatt maradt különösen emlékezetes.

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. USA Nagydíj
3. Kínai Nagydíj

 

Gobodics Tamás: Kimi Raikkönen parádés védekezése és hosszú évek után aratott első győzelme számomra is sokáig emlékezetes marad, de ugyanígy vagyok azzal is, amikor nem tudta megfogni Hamiltont: az Olasz Nagydíj tele volt érzelemmel, szenvedéllyel, volt egy fantasztikus sztorija, engem az is magával ragadott. Persze a dobogóra mindenképpen fel kell férnie a bakui őrületnek is...

1. USA Nagydíj
2. Olasz Nagydíj
3. Azerbajdzsáni Nagydíj

usa1 

Héjas Szilárd: Bár az F1 hivatalos szavazásán a – végre – Raikkönen-győzelmet hozó USA Nagydíj lett a legjobb, nálam a Német Nagydíj verhetetlen. Volt benne minden: dráma, csalódás, eső, vitatott események és egy hihetetlen győzelem. Baku idén is hozta a szokásosat, rendkívül eseménydús futamot láthattunk Azerbajdzsánban is, Raikkönen austini győzelme pedig valóban egy meglehetősen izgalmas versenyen történt, ahol az utolsó körökben dőlt el a győztes kiléte, ahogyan az is, hogy a világbajnokság nyitott maradt az USA Nagydíj után is.

1. Német Nagydíj
2. Azerbajdzsáni Nagydíj
3. USA Nagydíj

 

Strommer Benjamin: Az unalmas első versenyt feledtetve Baku megint eseménydús futamot szolgáltatott, amely számos váratlan történés után az élen álló Valtteri Bottas defektjével érte el a tetőpontját. Németországban ugyancsak kapkodhattuk a fejünket, mikor Sebastian Vettel kicsúszott az élről, a 14. helyről felzárkózó Lewis Hamilton pedig átvágott a bokszutca-bejárat füves sávján. Sanghajban Daniel Ricciardo kivitelezte az év legszebb előzését Bottasszal szemben, miközben Verstappen Vettelt forgatta ki.

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. Német Nagydíj
3. Kínai Nagydíj

aze3 

Vaszilykó Péter: Összetehetjük a két kezünket, mert az idei évben dúskáltunk a jobbnál jobb futamokban. Drámai fordulatai miatt nálam a bakui a favorit, de nem messze maradt le a hátborzongatóan izgalmas silverstone-i és a Raikkönen győzelmével záruló austini sem.

1. Azerbajdzsáni Nagydíj
2. Brit Nagydíj
3. USA Nagydíj

 

A végeredmény: Baku egyértelmű győztes lett annak köszönhetően, hogy egyedüliként egyikünk listájáról sem maradt ki, míg a többi versenyt illetően már megoszlott a véleményünk. A másik két dobogós is magabiztos előnnyel rajzolódott azért ki, bár köztük szoros volt a csata: Austin végül egy ponttal túlszárnyalta Hockenheimet, amely sorrendet illetően egész biztosan a két ünnep között sem lesz köztünk megegyezés a szerkesztőségben!

1. Azerbajdzsáni Nagydíj 22 pont
2. USA Nagydíj 11 pont
3. Német Nagydíj 10 pont
4. Kínai Nagydíj 4 pont
5. Brit Nagydíj 3 pont
6-7. Olasz Nagydíj és Brazil Nagydíj 2-2 pont

aze 

 

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Max Verstappen, 3. Charles Leclerc
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Sauber, 3. Ferrari
Az év meglepetése: 1. Kimi Raikkönen, 2. Sauber, 3. Haas
Az év csalódása: 1. McLaren, 2. Williams, 3. Valtteri Bottas
Az év újonca: 1. Charles Leclerc, 2. Szergej Szirotkin, 3. Pierre Gasly

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: