DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel megúszta, nem kapott rajtbüntetést

Bár a szabályok ismeretében az interlagosi paddockban sokan az időmérőről való kizárást tartották a legvalószínűbb forgatókönyvnek Sebastian Vettel vétsége után, a német végül némi megrovás után megtarthatta 2. rajthelyét.

vettely



Az FIA interlagosi versenybírói Vettel meghallgatása után úgy döntöttek, egy figyelmeztetést és 25 000 eurós pénzbírságot rónak ki a Ferrari pilótájára.

Vettelt azért idézték be a Brazil Nagydíj időmérőjét követően a versenybírók, mert a német nem szabályszerűen járt el, amikor a Q2 során mérlegelésre hívták: a kérésre nem állította le Ferrarija motorját, majd elinduláskor kárt tett a mérlegben is.

„A versenyző megállt az FIA garázsa előtt, és végül a motorját is leállította – noha nem akkor, amikor ez elvárható lett volna a lefektetett procedúra szerint –, a mérlegelés pedig megtörtént, így ezek a tényezők kielégítik a szabály követelményeit, s a versenybírók nem találtak szabálysértést a sportszabályzat 29.1-es cikkelyének a) 1-es pontjára vonatkozóan.”

„Mindazonáltal a jelenlévő személyzet azért ad iránymutatást a versenyzőknek a mérlegelésnél, hogy a mérés folyamata rendben és biztonságos módon megtörténjen, a mérőműszerben való károkozás nélkül.”

A közleményben végül felrótták Vettelnek, hogy nem a kért időben állította le a motort, megérkezéskor autójával fellökte a mérleg elé helyezett bóját, és túl korán felhajtva rá hátrálásra késztette az FIA egyik ott álló emberét. A mérés végeztével Vettel nem várta meg, hogy letolják autóját a műszerről, hanem beindította az autóját és a gázra lépett, s ez szintén szembemegy a megszokott procedúrával, ami a mérleg épségének megóvását szolgálja. Vettel pedig, noha óvatosan hajtott le róla, ezáltal is kárt tett a mérlegben. 

Az FIA ezen instrukciók figyelmen kívül hagyása miatt szabott ki Vettelre megrovást (amit a nem vezetés által előidézettek közé sorolt, dacára annak, hogy a német az autójában ülve követte el azt), valamint a fentebb említett pénzbüntetést. A Ferrari pilótája tehát az időmérőn elért második rajthelyét minden további nélkül megtarthatja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: