DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az igazi tehetségek hátrányban vannak Gasly szerint

Egy valódi ígéret, Ocon kikerülhet az F1-ből, mások pedig csak nehezen tudnak a rajtrácsra jutni. Pierre Gasly szerint – aki maga is csak kitérővel debütálhatott – valamit tenni kell, hogy ne a pénzes fiatalok legyenek előnyben.

Fizetős pilóták kontra szponzorpénz nélküli nagy tehetségek: a fiatal versenyzők ezen két csoportja vetélkedik az F1-es helyekért, és úgy tűnik, előbbiek vannak kedvezőbb helyzetben. A Formula-3-at és GP3-at is első nekifutásra megnyerő, Force Indiával számos erős nagydíjat teljesítő Esteban Ocon képességeihez nem fér kétség, mégis elképzelhető, hogy kiszorul a mezőnyből a csapatváltásra készülő Lance Stroll miatt. A szintén ígéretes Pierre Gasly eközben épp ellentétes helyzetben van, ő a Toro Rossóból egy élcsapathoz, a Red Bullhoz léphet fel. Ennek ellenére a francia belátja, a hozzá hasonlók nehéz helyzetben vannak:

„Egyértelműen jelen van a probléma. Nem tudom, hogy valóban egyre nehezebbé és nehezebbé válik-e általánosságban, de azt tisztán látjuk, mi van Estebannal, akiről senki sem tudja, mit fog jövőre csinálni” – mondta az Autosportnak Gasly, aki más nehéz helyzetben levő ifjakat is felsorolt: „Versenyeztem Antonio Giovinazzi ellen a Formula-2-ben, aki valóban tehetséges srác, keményen dolgozik és megérdemel egy esélyt az F1-ben. George Russellt szintén ismerjük.”



„De még velem is az történt, hogy a GP2 megnyerése után egy évet Japánban kellett töltenem, ahogy Stoffel Vandoorne-nak szintén. Látható, milyen nehéz a helyzet. Nem én vagyok az az ember, aki ezen változtathat, de az F1-nek meg kellene próbálnia megtalálni a módját, hogy nem könnyebb, de kicsit igazságosabb legyen a bejutás vagy maradás, ha egy igazi tehetség megérdemli. A teljesítménynek kellene az egyetlen kritériumnak lennie a rajtrácson.”

Gasly két tehetséges pilótát említett meg, akik még nem kaptak lehetőséget a Formula-1-ben. Egyikük Antonio Giovinazzi, akit 2016-os eredményei alapján karolt fel a Ferrari, de sem 2017-ben, sem idén nem jutott állandó üléshez, csupán beugróként tűnt fel a Saubernél. Most úgy tűnik, Kimi Raikkönen oldalán ő kaphatja az Alfa Romeo Sauber másik autóját. A neveltjei elhelyezésével bevallottan gondban levő Mercedes kötelékébe tartozó George Russell helyzete nehezebb: hiába nyerte meg első évében a GP3-at és vezeti jelenleg az F2-t a McLarenhez leigazolt Lando Norris előtt, az ő 2019-es esélyeiről nem sokat hallani.

A Mercedes-főnök Toto Wolff a pilótaproblémát harmadik autóval oldaná meg, de Gasly szerint ez csak további gondokat szülne: „Nehéz helyzet lenne, gondoljunk azokra az évekre, amikor a Red Bull dominált, majd a Mercedes az új motorokkal. Ugyanaz a csapat lenne az első, második és harmadik helyen, ettől nem válna izgalmasabbá az F1. Nehéz megtalálni a jó megoldást, de valahogy meg kell adni az esélyt a fiataloknak, akik megérdemlik” – vélekedett Gasly.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: