DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Eldőlt: Lando Norris 2019-ben debütál a McLarennél

Nem hagyta sokáig a levegőben lógni a második jövő évi ülésének kérdését a McLaren, hiszen röviddel Stoffel Vandoorne menesztésének híre után bejelentették, fiatal tehetségük, Lando Norris veszi át a helyét.

Bár több más pilótát is szóba hoztak a csapattal, köztük Sergio Perez, a hétvégén pedig még Kimi Raikkönen visszatérése is felmerült, Zak Brown istállója végül a legkézenfekvőbb megoldást választotta, amely viszont nem a legkevésbé kockázatos opció. A McLaren Norris felléptetésével az elmúlt alig több mint egy évtizedben már negyedik saját nevelésű újoncát ülteti be egyenesen saját F1-es autójába, és tudjuk, hogy Lewis Hamilton, Kevin Magnussen és Stoffel Vandoorne története közül azért nem mindegyik zárult gyümölcsözően a csapat számára.

Norris



Norris is kivételes adottságokkal rendelkező fiatal versenyzőnek tűnik, akiről pár éve már sütött, hogy egy napon az F1-es rajtrácson fog kikötni. Idén első szezonját tölti a Formula-2-ben, és rögtön bajnokesélyesként kezdett, jelenleg a tabella második helyén áll a másik brit kiválóság, a Mercedes által menedzselt George Russell mögött.

„Egy valóra vált álom számomra, hogy a McLaren megnevezett versenyzőjeként. Noha egy ideje már tagja vagyok a csapatnak, ez a mostani egy különleges pillanat, és csak reménykedtem abban, hogy egyszer tényleg valóra válik” – kezdte nyilatkozatát a mindössze 18 éves pilóta, aki jövő márciusban (már 19 évesen) az istálló történetének legfiatalabb versenyzőjévé avanzsál.

"Szeretnék köszönetet mondani az egész csapatnak, amiért hittek bennem és megadták ezt az elképesztő lehetőséget. Hálás vagyok, hogy a McLaren ilyen elkötelezett volt a kiképzésem mellett, hiszen az elmúlt két F1-es nagydíjhétvége pénteki edzésén is vezethettem az autójukat. A 2018-as szezon hátralévő részében továbbra is a Formula-2-es bajnokságra koncentrálok. A célom, hogy megnyerjem a bajnoki címet, mielőtt teljes munkaidőben a McLarenhez csatlakoznék.”

A bejelentés azt is jelenti, hogy a McLaren teljesen új felállással vág majd neki a következő szezonnak, amihez hasonlót 2007-ben léptek meg legutóbb. Most Vandoorne menesztését és Fernando Alonso már ismert távozását követően ismét tiszta lappal indulhat a csapat 2019-re. Norris pedig Carlos Sainzhoz fog csatlakozni, akinek a Renault-tól való érkezését augusztusban hozták nyilvánosságra. Érdekes, hogy ugyanúgy egy brit-spanyol párossal vág neki az új világnak az istálló, mint 2007-ben, amikor Alonso és Hamilton érkezett. 

„Már tudjuk róla, hogy gyorsan vezet, gyorsan tanul és fiatal kora ellenére nagyon éretten gondolkodik. Rengeteg potenciált látunk a közös jövőnkben” – nyilatkozta a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown. „Lando és Carlos személyében olyan párossal rendelkezünk, akik viszonylagos fiatalságuk ellenére már értékes tapasztalattal rendelkeznek az F1-ben és a McLarennel. Ők a McLaren-pilóták következő generációját képviselik, akik előremozdítják majd a csapatot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: