DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ezért nem kellett végül Ocon a Renault-nak

A váratlan Ricciardo-bejelentés előtt Esteban Ocon érkezését rebesgették az enstone-i istállóhoz. A francia fiatalt munkaadója, a Mercedes adta volna kölcsön – éppen ez zavarta Cyril Abiteboulékat.

A Formula-1 bennfentesei egy ideig arra számítottak, hogy Esteban Ocon lesz a Renault pilótája, végül azonban a csapat Daniel Ricciardót jelentette be jövő évi versenyzőjeként. A 21 éves francia jogi helyzetét bonyolítja, hogy szerződése a Mercedeshez köti, ezért ugyanúgy kölcsönben került volna Enstone-ba, mint a Red Bull-alkalmazott Carlos Sainz, akit váltott volna. Éppen ez volt az egyik oka – amellett persze, hogy Ricciardo személyében bizonyított futamgyőztest foghattak –, hogy a Renault végül nem őt választotta.

„Nehéz döntés volt, mert úgy gondolom, Esteban jól illett volna hozzánk” – mondta Cyril Abiteboul, a Renault Sport ügyvezetője. Ocon nem lett volna ismeretlen a csapat számára, mivel 2016-ot az istálló tartalékpilótájaként kezdte meg. „Különösen őszinték voltunk az Estebant körülvevő emberekkel – mint mindig, az ilyen egyeztetések nem magával a versenyzővel folytak –, ebben az esetben azonban kicsit kínos volt, mert egy riválisunkkal, a Mercedesszel kellett tárgyalnunk.”



„Ott motoszkált bennünk, hogy már megint egy riválissal kell egyeztetnünk egy versenyzőről. Éppen egy ilyet hagytunk mögöttünk Carlosszal, ami pozitív és negatív vonatkozású is volt. Persze a Red Bull-lal való egyeztetés nélkül Carlos nem lett volna velünk idén, és remek dolognak tartom, hogy ezt az évet velünk töltötte, ezért összességében úgy gondolom, jól végződött” – beszélt a McLarenhez igazoló Sainz kölcsönszerepléséről.

„De még egyszer megcsinálni, egy vagy két évben, 2019-re és 2020-ra, amikor, ha tartjuk magunkat az útitervhez, már el fogunk kezdeni a nagycsapatokkal versengeni… Ilyen helyzetben élcsapattól függeni, egy nagyon fontos erőforrás kérdésében, ez kissé kellemetlen érzéssel töltött el minket. Ez nem volt teljes mértékben kizáró ok, különben fel sem merült volna bennünk Esteban. Ugyanakkor ott motoszkált a hátsó zugban” – összegezte Abiteboul, hogy nem akartak függeni a Mercedestől, miközben reményeik szerint a német márka egyik közvetlen ellenfelévé válnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: