DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Túlértékeltnek tartja Alonsót egy világbajnok

Fernando Alonso visszavonulására felbolydult az F1 világa: sok korábbi és jelenlegi pilóta is nyilvánosan reagált a bombahírre, ám a búcsúüzenetek mellett született pár megosztó gondolat is.

Tegnap a Formula-1 idei nyári szünetének második bombahíre lett nyilvános, amikor Fernando Alonso bejelentette visszavonulását a Formula-1-ből. A hivatalos közleményben a spanyol csapatfőnöke az „F1 nagyszerűségének” és egy „legendának” nevezte pilótáját, ám Zak Brownnal ellentétben nem mindenkinek ennyire pozitív a véleménye 2005 és 2006 világbajnokáról. Jody Scheckter a BBC Radio 5Live műsorában taglalta Alonso személyiségét.

„Szeretem feleleveníteni, hogy ki mennyi vb-címet szerzett” – nyilatkozta 1979 világbajnoka. „Értékeléskor figyelembe lehet venni, hogy melyikük járt szerencsétlenül vagy melyiküknek volt rossz autója. Szerintem őt túlértékelik az emberek. Úgy tűnik, hogy hajlamos felbőszíteni a csapatokat és az embereket maga körül, és ez az egyik hibája. Világbajnokságokat így nem lehet nyerni. [Pilótaként] együtt kell dolgozni a csapattal, szinte vezetővé kell válni.”

scheckter-portre



Alonso tegnapi bejelentésére korábbi ferraris csapattársa, Felipe Massa is nyilvánosan reagált: a spanyol képességeit nem máshoz, mint Michael Schumacheréhez hasonlította. Scheckter ezt is kendőzetlenül véleményezte. „Az én szememben ez kizárt. Schumachert a világ legjobbjának nevezhetjük, de Alonso nincs ezen a szinten. Nem azt mondom, hogy nem egy jó versenyző, a jelenlegiek közül ő az egyik legjobb.”

A sokat látott „régi nagyok” közül nem Scheckter az egyetlen, akinek vegyes érzései vannak a mclarenes pilótával kapcsolatban. A jelenleg Sky Sportsnak dolgozó Martin Brundle is a spanyol megosztó személyiségét emlegette Twitter-üzenetében. „Hiányozni fog Fernando tüzes karaktere és könyörtelen tempója. Nem aknázta ki minden lehetőségét, mégis óriási eredményeket ért el az F1-ben. Egy tőle erősebb személyiségre lett volna szüksége, aki a destruktív pillanataiban ott van neki, de nem hiszem, hogy létezik erre alkalmas ember” – írta az ex-F1-es.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: