DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mercedes: Túl sokat kértünk Bottastól

Az F1-es Magyar Nagydíjon Bottas második helye sokáig érinthetetlennek tűnt, ám a finn többszörösen szerencsétlenül járva végül ötödik lett. A Mercedes utólag elvitte helyette a balhét.

Valtteri Bottas a hétvégi Formula-1-es forduló legnagyobb részében csapattársa, Lewis Hamilton mögött a stabil második helyet tudhatta magáénak, ám szerencsétlenségére a verseny vége felé az egyre kopó gumikon egészen az ötödik helyig csúszott vissza, ráadásul eközben két ütközésbe is belekeveredett. A Mercedes technikai igazgatója magára vállalta a finn visszaeséséért a felelősséget, ugyanis a csapat egy irreálisan elnyújtott stratégiára kérte őt. „Egy kifejezetten nagyszerű és bátor versenyt futott, de túl hosszú etapot kértünk tőle, amit a gumik nem bírtak végig” – árulta el James Allison.

bottas-raikkonen-action-hun



A történet a futam 14. körében kezdődött, amikor a Hamilton (ultralágy), Bottas (ultralágy), Sebastian Vettel (lágy) és Kimi Raikkönen (ultralágy) sorból Raikkönent lágy abroncsokért kihívták a bokszba. A Mercedes egy alávágási kísérlettől tartva a következő körben Bottasnak is felszerelt egy szett lágy keveréket, biztosítva azt, hogy a ferraris nem kerül közvetlenül Hamilton mögé. A probléma ezzel annyi volt, hogy a sárga oldalfalú Pirellik 55 kört nem bírtak ki a forró hungaroringi aszfalton. A Ferrari ezt szem előtt tartva a 38. körben ismét kihívta Raikkönent egy friss szettért, amivel a Mercedes patthelyzetbe került. Két választása volt a címvédőknek: vagy ismét lekövetik Raikkönen gumicseréjét, ezzel szabad utat adva az alternatív stratégián autózó Vettel előtt, vagy kint tartják a 77-es autót a futam végéig, abban bízva, hogy a finn maga mögött tudja tartani a párban vadászó Ferrarikat.

A Mercedes minden lehetőséget átnyálazva arra jutott, hogy Bottas jobban jár, ha kint marad a végéig, és a legrosszabb forgatókönyv szerint a negyedik helyre, a Ferrarik mögé csúszik vissza. Azt vélhetően még ők maguk sem gondolták volna, hogy a stratégia egy kétszeresen megtört autót, egy tíz másodperces időbüntetést és egy dühös finnt is magával hoz majd, de hát a jövőt még ők sem képesek megjósolni.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: