DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Akár minden egyes versenyző pontot kaphat az F1-ben

Alapjaiban változhat meg a Formula-1 pontszámítási rendszere, ha a Liberty keresztül tudja vinni azt a tervet, amiről pénteken szó esett a Stratégiai Csoport találkozóján.

Több dologról beszéltek a Stratégiai Csoport mai ülésén, ennek az egyik legérdekesebb eleme alighanem a pontszámítási rendszer újabb reformjára tett javaslat volt.

Mint ismert, néhány éve már az első tíz helyezett kap pontot a száguldó cirkuszban, ez a szisztéma egészen pontosan 2010-től van érvényben. A legtovább, 1960-tól 2002-ig, különböző módosításokkal az a rendszer élt, amelyben az első hat kapott pontot, majd 2003-tól 2009-ig már az első nyolc helyezettet jutalmazták, ezt váltotta fel a jelenleg is használt metódus.

Arról, hogy most milyen változtatásokat tervez az F1 vezetősége, a Force India első embere, Vijay Mallya beszélt a Motorsport.com-nak. „Azt vizsgálják, hogy kapjon-e mind a 20 versenyző pontot a jövőben. Ez egytől indulhatna, amennyiben mindenki befejezi a versenyt, fel egészen 20-ig. Az is szóba került, hogy a jelenlegi 10 pontszerző helyett nem kapna mindenki pontot, de bővülne a kör 15-re. Minden javaslatot megvitattunk.”

00118012_138



A bővítés mellett szólhat érvként az, hogy így a hátrébb végző csapatokat is maximális erőbedobásra ösztökéljék, ellenérv pedig az lehet, hogy a most pontot szerző versenyzők egy exkluzívabb kör tagjainak érezhetik magukat.

„Ha mindenki pontot kapna, azzal inflálódhatna az egésznek az értéke. Amikor mi például a top 10-ben végzünk, folyamatosan jönnek a gratuláló üzenetek, amelyben mindenki megjegyzi, hogy megint sikerült a legjobbak között végeznünk. Van ennek egy presztízse. Ezzel szemben az merült fel, hogy ha mindenki pontot kapna, mindenkinek hajtania kellene a jobb eredményért. Ezután merült fel a 15 pontszerző ötlete. Biztos, hogy ezt további viták követik még, az ötlet a témában végzett kutatások kapcsán merült fel.”

Mallya szerint az is felmerült, hogy 1959 után ismét ponttal díjazzák a leggyorsabb versenyben futott kör tulajdonosát, illetve azt is, aki az első rajtkockába kvalifikálja magát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: