DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso: Az autósport forradalmát vezetem

A kétszeres világbajnok spanyol boldog, hogy vezére lehet az autóversenyzők modern érájának. Ennek legfontosabb eleme, hogy más versenyágakban is kipróbálhatja magát egy F1-es pilóta.

Hosszú idő után az első fecske Nico Hülkenberg volt 2015-ben, aki aktív, Formula-1-es pilótaként elindult a Le Mans-i 24 óráson a Porsche színeiben, ráadásul sikerült is társaival megnyerniük a viadalt. 2017-ben bombaként robbant a hír, hogy Fernando Alonso (az abszolút versenyképtelen, szenvedő McLaren-Honda miatt) kihagyja a Monacói Nagydíjat, helyette az indianapolisi 500 mérföldes versenyen vesz részt. 

Egyáltalán nem vallott szégyent, huzamos ideig vezette is a futamot, majd a hajrában egy motorhiba megfosztotta attól, hogy célba érhessen, akkor is az élmezőnyben haladt, amikor elfüstölt alatta a Honda-motor. Idén már a téli szünetben kiderült, hogy rendkívül megterhelő évadot vállalt be a spanyol, ugyanis az F1 mellett a WEC teljes szezonját is teljesíti a győzelemre felettébb esélyes hibrid-Toyota színeiben.

Alonsót többen is követik majd?


Le Mans-i győzelmét követően már „csak” az Indy500 sikere hiányzik a híres tripla koronához, amit évekkel ezelőtt célként tűzött ki maga elé. Korábban egyáltalán nem volt szokványos, hogy egy Formula-1-es pilóta más versenyágakban is kipróbálja magát, de ez akár el is terjedhet innentől, változnak az idők.

„Úgy gondolom, az autóversenyzés modern érájában ez nem volt megszokott. Az elmúlt két évtizedben a fegyelem arra irányult, hogy a profi pilóták maximálisan csak egy sorozatra összpontosítsanak. Amit viszont most teszünk, azzal az időben is visszamegyünk néhány évtizedet és megváltoztatjuk a motorsportot. Boldog vagyok, hogy én lehetek a vezére ennek a változásnak” – nyilatkozta Fernando Alonso a Motorsport.com szakoldalnak.

„A jelenlegi, íratlan normákhoz képest ez komoly változás, amikor egyetlen széria egyetlen autójára fókuszálnak, annak a szabályait követik és a vezetési stílusuk is csak ehhez idomul. Amit az elmúlt években tettünk, az valószínűleg az autósport forradalma” – tette hozzá büszkén a spanyol ász.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: