DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel: Aki gyors, az nem lehet öreg

Tizenegy évvel ezelőtt debütált a Formula-1-ben Sebastian Vettel, tehetségére hamar felfigyeltek, gyorsan négyszeres világbajnokká is vált. Mérföldkőhöz érkezett, jön a 200. nagydíj.

Robert Kubica óriási, kanadai bukása kellett ahhoz, hogy Sebastian Vettel megmutathassa magát a nagyközönség előtt. Az USA Nagydíjára ugyanis helyettest kellett találnia a BMW istállónak és ez sikerült is a mindössze tizenkilenc esztendős Vettel személyében. A fiatal német gyorsan leküzdötte lámpalázát és élt a lehetőséggel.

Első versenyén azonnal a pontszerző 8. helyen intették le, amire fel is figyelt a Red Bull. Néhány hét múlva már a Toro Rosso autóját terelgette, amivel egy évvel később szenzációs futamgyőzelmet aratott. 2009-től felkerült az anyacsapathoz, ahol óriási sikerszéria vette kezdetét, zsinórban négy világbajnoki cím 2010 és 2013 között.

Sebastian Vettel a BMW színeiben debütált, nem is vallott szégyent


„Elértem a kétszázadikat, most már az ember, harminc évesen sokkal tapasztaltabb pilótává vált. Ez nem feltétlenül életkor kérdése. Ha megnézzük a Formula-1 történelmét, Juan Manuel Fangio harminc évesen még nem is versenyzett. Részemről, ha elég gyors valaki, akkor elég idős is és nem lehet túl öreg, ha még elég gyors” – fogalmazott a négyszeres világbajnok német.

Negyvennyolc futamgyőzelemmel a háta mögött mi változik pilótaként? „Néhány év után az ember megtanulja kezelni az izgalmat és a nyomást a versenyek előtt, de egy egészséges izgalom a sport része, többek között éppen ezért szeretem. A mai napig kicsit ideges és izgatott leszek ettől” – tette hozzá Vettel.

„A bemutatkozásom? Az egész dolog nagy meglepetésként ért. Nem sok időm maradt felkészülni, mert Kubica balesete az azt megelőző héten történt. De készen álltam és remekül összpontosítottam. Mindent kihoztam az autóból és boldog voltam, hogy ponttal térhettem haza. Szerencsére, a Red Bull később megadta a lehetőséget számomra, hogy folytathassam az F1-ben” – emlékezett vissza a német pilóta. Vettel 2015 óta a Ferrari versenyzője és kitűnően érzi magát Maranellóban.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: