DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Előjött a halo egyik hibája

Már zajlanak az előszezoni tesztek Barcelonában, és a legnagyobb beszédtéma a paddockban az FIA fejvédő újítása. Carlos Sainz esős körülmények között tapasztalt furcsa dolgot a halóval kapcsolatban.

Sokan fogalmaztak már meg negatív véleményeket az eszközről: a versenyzők többsége csak esztétikai szempontok miatt ítéli el a halót. Hasonló a véleménye Toto Wolffnak is: a Mercedes csapatvezetője legszívesebben lefűrészelné, hogy szépítse az autók összképét.

Carlos Sainz viszont a teszt alkalmával egy olyan dolgot tapasztalt a halo miatt, ami később akár gondot is okozhat a pilótáknak: „Amikor ma elkezdett esni, nem lehetett látni az esőcseppeket a sisakrostélyon, a halo miatt nem tudtak a cseppek a sisakra esni. Tehát csak a kezeimen és az autó viselkedésén lehetett érezni, hogy valóban vizes a pálya.”

 sainz-a-halorol-2018



„Az ilyenfajta eső néha elég kellemetlen tud lenni a versenyzőknek, mert nem tudja az ember, hogy mehet-e határon, vagy sem. A csapattal kellett egyeztetni, hogy mennyi eső lehet a pályán, mert a sisak teljesen száraz maradt, miközben esett az eső. Ez kissé trükkös tud lenni” - magyarázta Sainz, akinek igazat kell adnunk abban, hogy ha nem érzékeli a versenyző menet közben az adott körülményeket, akár baleset is történhet.

Az eszköz bevezetésénél sokan arra gondoltak, hogy a kilátásban fogja a legnagyobb gondot okozni a halo, de erre már több cáfolatot is hallottunk a versenyzőktől. Valtteri Bottas mellett most Sainz is megerősítette, hogy a pilóták szeme könnyen hozzászokik az eszközhöz: „Két kör után egyébként olyan, mintha ott sem lenne, egyszerűen átnéz rajta az ember.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: