DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Lauda: Hagyják már ezt a fehér vonalas szabályt

Niki Lauda ismételten nemtetszését fejezte ki a pályaszéli határok szabályozása miatt, mert szerinte ez megint arcul csapás a versenyezni akaró pilóták számára. Ráadásul a megítélés mindig változó.

Úgy tűnik, ennek a szabálynak a megléte is felborzolja a rajongók idegeit, főleg úgy, hogy a versenybírák következetlenül döntenek a különböző esetekben a büntetések kiosztásánál. Tavaly az USA Nagydíján történt az elhíresült eset, amikor Max Verstappen az utolsó körben előzte meg Kimi Raikkönent a harmadik helyért. Ugyanakkor négy kerékkel a fehér vonalon kívül tette ezt, emiatt utólag visszasorolták.

Külön furcsaság volt, hogy a holland mindezt az eredményhirdetésre menet félúton tudta meg. Niki Lauda szerint a büntetgetések nem jók a Formula-1 számára. „Először is leszögezem, hogy a pályákat a megfelelő irányba fejlesztették az elmúlt harminc évben. Ezt az utat kellett követnie az F1-nek, ez nem is kérdés. De ezeket a sz*r büntetéseket, például fehér vonal átlépése miatt, ezeket nagyon utálom” – ecsetelte véleményét Lauda.

Lauda a lehető legtöbb büntetést eltörölné


„Abszolút rosszak, megakadályozzák, hogy a srácok versenyezzenek egymás ellen, miközben lehetőséget ad más versenyzőknek a panaszkodásra. Amikor valaki megelőzi őket, azonnal nyafognak a rádión és mondják, hogy ez és ez átlépte a fehér vonalat! Ezek férfiak egyáltalán?” – fakadt ki a háromszoros világbajnok osztrák legenda.

„Az útnak bármely részét használják, ha előzni akarnak, mert ezek a pilóták versenyezni szeretnének. Ha pedig az FIA nem szeretné ezt, építsen oda kerékvetőket. Ha nincsenek kerékvetők, hadd versenyezzenek, ne büntessenek senkit, ne szóljunk már bele ebbe kívülről. Százszor próbáltam már ezt a problémát felemlegetni Charlie Whitingnak” – tette hozzá Lauda.

„A Halót sem szeretem, teljes mértékben ellenzem. Senki sem kényszeríti a pilótákat, hogy versenyzésre adják a fejüket. El kell dönteni, hogy csinálni akarja, vagy sem. Ha így folytatják, senki nem fogja nézni a Formula-1-et, mert a versenyzők már nem hősök többé” – tért ki a kötelező fejvédelemre a háromszoros bajnok.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: