DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Az autósport megrendülten gyászolja Gurney-t

A versenyzői világ ismét elvesztette egy nagy egyéniségét és ez természetesen nem hagyta hidegen a korábbi barátokat, versenyzőtársakat sem. Egy igazi amerikai hős távozott.

Bár világbajnoki címet nem nyert, tehetségben nem szenvedett hiányt Dan Gurney, aki Mario Andretti mögött a második legeredményesebb amerikai pilóta a Formula-1-es mezőnyben, négy futamgyőzelmével. De ne feledkezzünk el a Le Mans-i 24 óráson aratott győzelméről sem A.J. Foyt oldalán.

Gurney a híres sassal Indianapolisban


Felesége, Evi Gurney és a család tudatta a világgal, hogy január 14-én, nem sokkal éjfél előtt az egykori versenyző „egy utolsó mosollyal arcán örökre távozott közülünk”. Mario Andretti a Twitteren búcsúzott korábbi jó barátjától. „Isten veled, Dan Gurney! Ő volt az első, aki inspirált arra kisebb koromban, hogy olyan legyek egyszer, mint ő. Jobban értett engem, mint bárki más, ezért is ő írta az előszót 2001-es könyvemhez”.

Bobby Rahal, IndyCar-bajnok és Indy500 győztes az elsők között reagált a közösségi oldalon. Megosztotta nagy becsben tartott fényképét, amin együtt látható a két Le Mans-i győztessel, A.J. Foyttal és Dan Gurney-vel, akit a legnagyobb amerikai pilótának tart.

Bobby Rahal számára óriási kincs ez a kép

Jack Brabham csapattársa és nagy riválisa volt Dan Gurney-nek, aki a tulajdonosról elnevezett istálló első futamgyőzelmét szerezte. Édesapja nevében David Brabham búcsúzott. „Régóta ismertem Dan Gurney-t, szomorúsággal tölt el, hogy halálhírét hallottam. Édesapám úgy gondolta, Dan egészen különleges tudással rendelkezett a kormánykerék mögött, egy igazi úttörő volt. Rengeteget veszített most a sportélet, köszönjük a rengeteg szép emléket, Dan!”.

Twitter bejegyzésben köszönt el az FIA elnöke, Jean Todt is, aki szintén arról írt, hogy későbbi jó barátja hozta meg igazi szeretetét a motorsportok iránt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: