DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Közeleg a Williams pilótabejelentése

Nem árt fokozottan ellenőrizni az F1-es híreket a napokban, a Williams ugyanis bármikor megnevezheti versenyzőjét. Továbbra sem lehet mérget venni rá, hogy Szergej Szirotkin, és nem Robert Kubica lesz a befutó.

Habár a Formula-1 rajongótábora már decemberben tűkön ülve várta a Williams bejelentését a 2018-as mezőny utolsó szabad ülése kapcsán, a hír nem érkezett meg, a csapat pedig közölte, januárban fog bejelentést tenni. Dátumot nem neveztek meg, de hétfő óta az óra ketyeg: akár egészen váratlanul is megérkezhet a sajtóközlemény az új igazolásról.

Aki a decemberi hírek alapján Szergej Szirotkin lehet, az orosz pilóta ráadásul az Auto Bild szerint nem is egy, hanem két évre írt alá. A Szirotkin-féle forgatókönyv szerint a csapat B terve egy másik orosz, Danyiil Kvjat. Ugyanakkor felmerült egy másik vonal is, mely alapján Robert Kubica szintén komoly szponzori csomagot gyűjt össze, hogy akár csak hét versenyre kiérdemelje a Williams bizalmát.

Egyes források magabiztosan Szirotkin érkezéséről beszélnek, de van olyan szakértő, aki szerint a két versenyző egészen egyenlő eséllyel indul: „Akár egy pénzérmét is fel lehetne dobni” – mondta a svájci ex-F1-es, Marc Surer. „Az egyik egy nagyszerű történet, a másik sok pénz. Egyikük sem az a kategória, amit abszolút muszáj választani.”



Az mindenesetre szembetűnő, hogy a nemrég még kizárólag képességek alapján válogató Williams elsődleges szempontjává a versenyzők anyagi háttere vált. A távozó Felipe Massa is úgy fogalmazott, „csak a pénzről szól”, a Williams utolsó bajnoki címét szerző, csapattal azonban rossz kapcsolatot ápoló Jacques Villeneuve pedig azt mondta: „Már korábban eladták a lelküket Lawrence Stroll milliárdjaiért, akinek csak a fia számít.”

Érdemes emlékezni rá, hogy egy évvel ezelőtt is hasonlóan későre halasztottak nem is egy, hanem három pilótabejelentést. Bár a Mercedes már decemberben kijelölhette volna Nico Rosberg utódját, végül csak január 16-án közölte Valtteri Bottas leigazolását – ami magával vonta Felipe Massa bejelentését a Williamsnél és Pascal Wehrleinét a Saubernél.

Már ez a január 16-i időpont is szokatlanul késői volt, hiszen a versenyzők és csapatok jellemzően már az új év első napjaiban fokozatottan belevetik magukat a közelgő szezonra való felkészülésbe. Épp ezért valószínűbbnek tartjuk, hogy a Williams már január első két hetében megteszi bejelentését, mint később. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: