DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Csapattársak harca - Mercedes

A Formula-1-ben elsődlegesen mindig a csapattársat kell legyőzni, ez a legjobb erőfelmérő. Hogyan alakult a Mercedes istállón belül Lewis Hamilton is Valtteri Bottas csatája 2017-ben?

Összességében elmondhatjuk, hogy a Mercedes sok szempontból jó lóra tett Valtteri Bottasszal az idei évben, ugyanis az első tizenegy versenyen nyújtott teljesítménye annyira kiegyensúlyozott és jó volt, még Lewis Hamiltonhoz mérve is, hogy a finn pilótának hivatalosan még erős világbajnoki esélyei voltak, csak tizenkilenc egységgel tanyázott előtte a brit ász a nyári szünetben.

Az összehasonlítás alapja csak a mindkettejük által befejezett időmérők és a versenyek számait mutatja. A Magyar Nagydíjig bezárólag két futamgyőzelmet és számtalan dobogós helyet zsebelt be a finn, a tíz, közös célba érést tekintve pedig 5-5 volt az állás. Aztán Belgiumtól valami eltört, az új Mercedes-csomag nem ízlett Bottasnak és onnantól egészen a záró futamig nem sok sikerélménye volt már a Williamstől év elején átigazolt pilótának.

A Mercedes összességében jó vásárt csinált Bottasszal


Az időmérős kimutatások feketén-fehéren megmutatják a visszaesést. Bottas ugyanis az első 11 futam időmérőjén átlagosan öt századmásodperccel maradt csak el Hamiltontól, Belgiumtól kezdve pedig a következő négy száraz kvalifikáción ez öt tizedre nőtt, ami elképesztően nagy szám. Az évad legvégén a finn ismét összekapta magát, de addigra a brit már negyedszer is könnyedén világbajnok lett.

A statisztikában tehát csak a mindkét pilóta által befejezett időmérők és versenyek kimutatásait láthatjuk, az azonban látszik, hogy még a második félévi drasztikus visszaesése ellenére is jobban tartotta magát Bottas Hamiltonnal szemben, mint Raikkönen Vettellel szemben a Ferrarinál.

Nézzük tehát Hamilton és Bottas összevetését a számok nyelvén.

Kvalifikáció: 13-6
Célba érés a csapattárs előtt: 11-8
A megszerzett pontok aránya: 363-305
A csapattárs előtt töltött körök versenyen: 676-491

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: