DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Sainz: Kvjat remek srác, bárcsak visszatérne

Egykori csapattársa azt szeretné, hogy az orosz pilóta valamilyen úton-módon újra lehetőséget kapjon az F1-ben, egyben rámutatott, hogy milyen könyörtelen tud lenni a Red Bull juniorprogramja.

Szingapúr volt az utolsó F1-es futam, ahol Carlos Sainz és Danyiil Kvjat csapattársként versenyezhetett együtt a Toro Rossónál, a kontraszt pedig nem is lehetett volna élesebb: az orosz a falban végezte a vizes pályán, míg a spanyol élete legjobb eredményét elérve negyedikként vitte célba az STR12-est.

Amikor arról kérdezték Mexikóban az immáron Renault-nál szereplő pilótát, mit szól Kvjat kirúgásához, így válaszolt: „Persze, sajnálom, Danyiil nagyon közel állt hozzám gokartos korunk óta. Ugyanazon a napon csatlakoztunk a Red Bull juniorprogramjához 2009-ben, 2010-ben pedig első évünket teljesítettük. Sokáig ebben reménykedtem az F1-et illetően is, most pedig bízom benne, hogy hamarosan vissza tud térni.”



A spanyol maga is elismerte a tényt, hogy a Red Bull fiataljain hatalmas nyomás uralkodik. „Ez a legkeményebb terület, hiszen itt kaphatod a legtöbbet, de aztán minden elvehetnek, amit odaadtak neked. Számomra, és azok számára is tény, akiknek a Red Bull egyszer lehetőséget adott, vagy ejtett, hogy nélkülük soha nem lett volna lehetőségünk arra, hogy F1-es autót vezessünk, vagy hogy eljussunk idáig. Nagyon kemények, de megvan rá az okuk.”

„Ez tett azzá a pilótává, aki ma vagyok - enélkül a nyomás nélkül, a ’nyerned kell, teljesítened kell és eredményesnek kell lenned’-hozzáállás nélkül, ahogyan Helmut Marko mondja - az ’eredményes’ a kedvenc szava -, nem tudtam volna megtenni a nagy lépést 2014-ben, amikor megnyertem a World Seriest. Nagyon nagy nyomásról volt szó. E nélkül nem tudtam volna előrelépni 2015-ben, és most nem lennék a Renault versenyzője, miután nagy tapasztalatra és önbizalomra tettem szert.”

Sainz hozzátette, hogy az enstone-iaknál teljesen más légkör uralkodik. „Másképp csinálják a dolgokat, más megközelítéssel. Végső soron azonban mindig ugyanaz, az eredmény számít. Ha jönnek az eredmények, ők is boldogak. Ebből a szempontból semmi sem változik az F1-ben, hiszen mindig az utolsó eredmény a legfontosabb, és ez számít.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: