DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel lassú Ferrarival is győzött a Hungaroringen

Szoros végjátékot hozott a Magyar Nagydíj utolsó pár köre: Vettelt Raikkönen és Bottas kísérte be, miután Hamilton csapattársának visszaadta a harmadik pozíciót.

A két Ferrari remekül kapta el a rajtot, de a Red Bullok még inkább. Verstappen és Ricciardo is átugrotta Hamiltont, de az energiaitalos alakulat két autója összeért - a holland elfékezte a kettes kanyart és defektet okozott Ricciardónak, aki kiállni kényszerült a versenyből. Bejött a biztonsági autó, mert a Red Bullból kifolyt egy kis hűzővíz a pályára, így takarítani kellett az aszfaltot.

verstappen-ricciardo-utkozes



Az állás a következő volt, miután kijött a safety car: Vettel, Raikkönen, Bottas, Verstappen és Hamilton alkotta az első ötöt. A brit rögtön támadta a fiatal hollandot, de nem tudott elmenni mellette. Verstappent szabálytalannak ítélték a versenybírák a Ricciardóval való incidens során, így 10 másodperccel tovább kell majd a bokszban maradnia a kerékcseréjénél. 

Carlos Sainz nyert sokat a rajtnál, a hatodik helyen haladt. Mindkét Force India bekerült az első tízbe. Perez a nyolcadik volt Alonso mögött, Ocon pedig a tizedik, aki Vandoorne-t üldözte. A két spanyol, Sainz és Alonso között volt egy kisebb incidens az újraindítás után. A fiatalabbik spanyol kissé leszorította a kétszeres világbajnokot a pályáról. A versenybírák vizsgálták az esetet, de végül elmaradt Sainz büntetése.

Romain Grosjean kerékcseréje nem sikerült tökéletesre a 20. körben. Nem tudták megfelelően rögzíteni az egyik kerékanyát a Haasnál, így kénytelen volt félreállni és feladni a versenyt. A Renault Palmer és Hülkenberg között csinált egy cserét a brit kérésére. Ennek köszönhetően Hülkenberg meg is közelítette az utolsó pontszerző pozícióban autózó Ocont.

Sebastian Vettel a kormánykerék furcsa állására panaszkodott, és lassult autója. Raikkönen felért rá, és a többiek is gyorsabban autóztak nála. A Mercedes pilótái nyitották az élmezőnyben a kerékcseréket a 31. körben. Először Bottas, majd Hamilton jött ki friss abroncsokért. A Ferrarik is követték őket Vettel-Raikkönen sorrendben. 

Éleződött a csata az élen. A Mercedesek egyre közelebb kerültek a maranellóiak autóihoz. Hamiltont elengedte csapattársa az egyes kanyarban, hogy ő üldözhesse és támadhassa Vettelt és Raikkönent. A finn gumijai egyre fogyni kezdtek, mivel közel kellett autóznia Vettelhez. Raikkönen így egyre támadhatóbbá vált Hamilton számára. Verstappen okozott még meglepetést a végén: hatalmas hátrányt dolgozott le, és Bottast támadta a negyedik helyért.

hamilton-elözi-bottast

A Ferrari befutott az első két helyen, Lewis Hamilton pedig visszaadta a dobogó legalsó fokát Bottasnak az elengedésért. Alonso hatodiknak ért be, és futott egy leggyorsabb kört a végén a McLaren-Hondával.

ferrari 1-2 ring1

 

 

A futam végeredménye:

f1 futam eredmény

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: