DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Todt Vettel megleckéztetésén gondolkodik?

Az elnök az FIA nemzetközi bírósága elé idézheti Sebastian Vettelt, amelytől egyversenyes eltiltást is kaphat a bakui ámokfutásért. Jean Todt nem először rágott be a németre.

Sebastian Vettel egy tíz másodperces stop-and-go büntetéssel, valamint három büntetőponttal megúszta sportszerűtlen cselekedetét az Azerbajdzsáni Nagydíjon: azonban a nemzetközi sajtó felkapta a spekulációt, hogy ennél komolyabb következményei lehetnek annak, hogy szándékosan Lewis Hamilton autójára húzta a kormányt a biztonsági autó mögött.

A német Auto Motor und Sport lap számolt be arról, hogy Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) első embere a büntetés mértékét kifogásoló nemzetközi sajtóvisszhang hatására „Vettel bíróság elé idézésén gondolkodik”, és még a héten dönteni fog arról, hogy eljárást indítson-e a sportszerűtlen versenyző ellen.



Bár a bakui versenybírák nem mondták ki, hogy az ütközés szándékosan történt, Hamilton meg van győződve arról, Vettel direkt kormányozta a Mercedesnek Ferrariját. Ha az FIA nemzetközi bírósága vétkesnek találja, a precedens alapján Vettel súlyos büntetésre számíthat: Michael Schumachert szándékos ütközésért 1997-ben kizárták a világbajnokságból. A Sky Sports szerint Vettel egyversenyes eltiltást kaphat, ha a bíróság a kezdeti szankciót nem tartja elég súlyosnak, a sportszabályzat 151c cikkelye azonban tulajdonképpen bármilyen fokú büntetést megenged, amennyiben a kihágás a sportág jó hírnevét rombolta.

Azt, hogy Todt meg akarja regulázni a négyszeres világbajnokot, indokolja, hogy a pilóta magatartása már másodszor hozza ki sodrából az FIA francia elnökét. Mikor a Mexikói Nagydíjon Vettel trágárságokat vágott a világ füle hallatára Charlie Whiting versenyigazgatóhoz, Todt szintén berágott a versenyzőre. Akkor az eltiltás lehetősége is felmerült, Vettel azonban megúszta, miután látványos megbánást tanúsított. Nyolc hónappal később azonban ismét ő korbácsolta fel az indulatokat példa nélküli viselkedésével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: