DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Alonso és Vandoorne is büntetéssel indít Bakuban

Ahogy arra számítani lehetett, a McLaren-Honda esélyei Bakuban sem fényesek. A pálya adottságai sem kedveznek a gyenge erőforrásnak, a két versenyző pedig a mezőny végéről indul.

Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne is 15 helyes rajtbüntetéssel számolhat az Azerbajdzsáni Nagydíjon, miután mindkettejük versenyautójában több egységet is cserélni kényszerül a Honda. A japán gyártó folyamatos gondokkal szembesül az MGU-H elemmel kapcsolatosan, legutóbb Vandoorne-nál szállt el egy a Kanadai Nagydíj egyik edzésén.

A Honda előre tudta, hogy hamarosan cserélni kell ezeket az alkatrészeket, de Bakuig várni akartak, a pálya jellege miatt ugyanis eleve esélytelennek tartották magukat a jobb helyek elérésére és inkább itt vállalták be a büntetést, minthogy Kanadában a jobb rajthelyeknél kapták volna. Az MGU-H cseréje miatt új turbófeltöltőt is kapnak mindketten.

Az egyik motorhiba a sok közül, ez idén ismerős érzés a McLaren pilótáinak


Mivel ez mindkét versenyzőnek a hatodik (mindkét komponensből), automatikusan 15 rajthelyes büntetéssel indítják a hétvégét. „Nem ideális, hogy már a hétvége kezdete előtt büntetéseink vannak, de jelenleg ebben a szituációban vagyunk” – ecsetelte a büntetést Stoffel Vandoorne. „Így is a legjobbat nyújtjuk majd, főleg a hosszú menetekre összpontosítunk, így hátha a versenyen valami összejöhet” – folytatta a belga pilóta.

Alonsónak a kanadai motorhiba után új belsőégésű motorra is szüksége van, ez számára a negyedik ebből a komponensből, az utolsó, ami büntetés nélkül megengedett. A japán erőforrás megbízhatósága az elmúlt négy hónapban sem nagyon változott, továbbra is borzalmas. A pénteki edzésen a Honda egy sor új alkatrészt próbálgat majd, ami a programozásnál és a vezethetőségnél jelenthet segítséget. Az adatok kiértékelése után döntenek arról, használják-e tovább őket a hétvégén.

FRISSÍTVE: Vandoorne büntetése azóta már 30 helyre hízott...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: