DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Force India: Csapatutasítást kellett volna alkalmaznunk

Megoszlott az F1-es szakértők véleménye a Force India kanadai befutóját illetően, mostanra pedig a csapat is beismerte, hogy talán hibásan döntöttek, amikor nem adtak nagyobb teret Esteban Oconnak.

Nem sokkal a Kanadai Nagydíjat követően a silverstone-i gárda műveleti igazgatója, Otmar Szafnauer úgy vélekedett, nem lett volna helyes felszólítani pilótáikat a helycserére, mert semmilyen garancia nem volt arra, hogy Esteban Ocon meg tudja előzni Daniel Ricciardót a verseny záró szakaszában. Sergio Perez állítása szerint soha nem tagadna meg egy csapatutasítást, melyre könnyen lehet, hogy sor kerülhet hasonló forgatókönyv esetén, hiszen Szafnauer már úgy látja, ezt az alternatívát is megpróbálhatták volna Montrealban.



„Ilyenkor mindig azt lehet mondani, hogy jobb lett volna, hiszen több információ áll a rendelkezésünkre” – idézte a szakembert az Autosport. „Személy szerint korábban cseréltem volna fel őket – közvetlenül a két Ferrari kiállása után. Ekkor lett volna esély arra, hogy megfelelően felmelegítsék a gumikat, és a ferrarisok ne jelentsenek kockázatot, és ha nem jön össze, visszaadhatták volna a pozíciókat egymásnak. Ezt nem tettük meg, de mivel később kezdtünk beszélni erről, már nem volt rá esélyünk.”

Szafnauer szerint egy esetleges helycserével nem csak időt veszítettek volna a pilóták, hanem gumihőmérsékletet is, ezért lett volna kockázatos beleszólni a sorrendbe. „Ha ez megtörténik, nem lehet olyan könnyen visszaszerezni a sebességet: ott voltak mögöttünk a Ferrarik, túl sok a ha, a de és az és. De még mindig úgy gondolom, hogy ha Esteban meg is kapja a lehetőséget, nem valószínű, hogy előzhetett volna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: