DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kicsoda az újonc Stroll példaképe?

Fiatal korából fakadóan a Williams új pilótája a közelmúlt egyik nagyságára néz fel. A kanadai műveltségét is megcsillogtatta az F1 múltjáról – tisztában van vele, hogy történelmi csapathoz érkezik.

18 évesen minden idők második legfiatalabb Formula-1-es versenyzője lesz Lance Stroll, aki olyan pilótákkal kerül egy versenypályára, akiket nemrég még szájtátva figyelt a tévében. Zsenge életkorából kifolyólag az sem lenne elképzelhetetlen, hogy saját példaképe a mezőnyben legyen – mint például a Fernando Alonsóra felnéző Carlos Sainz esetében –, a kanadai azonban elárulta, nagy kedvence már felhagyott a versenyzéssel.

„Miközben felnőttem, úgymond a hősöm a versenyzés világából Michael Schumacher volt” – nevezte meg a hétszeres bajnokot példaképeként az F1i.com-nak. De mi a helyzet Schumacher egykori ellenfelével, az F1 utolsó kanadaijával, Jacques Villeneuve-vel? „Azt hiszem, Jacques az az előtti évben nyerte meg a világbajnokságot, hogy én megszülettem. Ő még az én időm előtt volt!”



„De valamelyest tisztában vagyok a történelemmel, és természetesen láttam versenyeket a múltból Mansell-lel, Villeneuve-vel, Prosttal és a többi fickóval” – csillogtatta meg tudását a királykategória múltjáról. Stroll azzal is tisztában van, milyen patinás alakulatban mutatkozhat be egy újonnan összeállított stábbal, melynek Jules Bianchi volt mérnöke is tagja. „Úgy érzem, hogy egy valódi autósportos családhoz csatlakozom. Láttam az első autókat, melyeket a Williams épített, Montoya, Prost és a többiek versenygépeit. Ilyenkor az az érzés tölt el, hogy te is része vagy a történelem ezen láncának.”

„2017 tele lesz kihívásokkal, az új autók és új szabályok miatt” – folytatta Stroll, aki intenzív tesztprogramon esett át, mely során egy 2014-es Williamst vezetett a világ számos versenypályáján. „Mivel ez lesz az első évem, nem a vb-cím megnyerésére fogok koncentrálni. Hogy őszinte legyek, egy álom válik valóra azzal, hogy Formula-1-es versenyző vagyok. Megérkezni Melbourne-be, kimenni az első szabadedzésen, majd a kvalifikáción és futamon hihetetlen lesz. Nem is tudom szavakba önteni, hogyan érzem most magam, majd utólag elmesélem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: