DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az új tulajdonos nagy lehetőséget kínál a csapatoknak

Az új tulajdonos, a Liberty Media számos változtatást tervez a Formula-1-ben, most pedig újabb részleteket árultak el egy csapatokat érintő újítással kapcsolatban.

A Liberty Media már korábban is említette, hogy lehetőséget adna az F1-es istállók számára, hogy ők maguk is részvényeket vásárolhassanak, ezáltal résztulajdonossá válhassanak a Formula-1-ben. A vállalat most néhány részletet is elárult azzal kapcsolatban, hogy ezt hogyan tehetik meg a csapatok: a korábbi tulajdonos, a CVC Capital Partners által még birtokolt 20 százaléknyi tulajdont részvényenként 22 dollárért értékesítenék, ám egyetlen csapat sem vásárolhatna 5 százaléknál többet (egy százaléknyi részesedés ára körülbelül 40 millió dollár).

 Start



Ezzel a csapatok is részesedhetnének az F1 bevételeiből, azonban a stratégiát, a technológiát, a marketinget, a pénzelosztást, magas rangú személyek kiválasztását (mint a sport vezérigazgatója vagy versenybírája) érintő kérdésekben nem kapnak szavazati jogot.

A csapatoknak január végéig lesz lehetőségük arra, hogy eldöntsék, szeretnének-e vásárolni a felajánlott részvényekből – ezt követően befektetőknek ajánlják fel azokat.

A Liberty tulajdonosai január 17-én szavaznak a teljes részvételi megállapodásról, az Európai Bizottság pedig márciusban ülésezik, hogy megállapítsa, a vállalat megfelel az európai versenyjogi szabályoknak – ezt követően kaphatják meg a végső engedélyt az F1 felvásárlására.

A nagy csapatok, mint a Mercedes, a Ferrari, a Renault és a Red Bull anyagi helyzete lehetővé teszi számukra azt, hogy részesedést vásároljanak, azonban a kisebb istállók ezt nem engedhetik majd meg maguknak. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: