DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hasznavehető esőgumikon dolgozik a Pirelli

A szélesebb jövő évi nedves pályás abroncsok már most olyan hatékonyak, mint az előző generáció – figyelembe véve azonban a gumicéget érő kritikákat ez nem lesz elég.

Az elmúlt szezon során bebizonyosodott, hogy az esős abroncs a Pirelli kínálatának gyenge pontja: a Brit és Brazil Nagydíjak is biztonsági autó mögül rajtoltak, mivel a pályán felgyülemlett vizet nem tudták kiszorítani a gumik. Miután azonban elengedték a mezőnyt, gyakran a versenyzők nagyon hamar intermediate abroncsra váltottak – ez is arra utal, hogy az esős opció működési tartománya túl kicsi. A 2017-es szezonra nagyobb méretű gumikat gyártó Pirelli épp ezért nagy figyelmet fordít a kék jelzésű teljes esős keverék fejlesztésére.



„Mivel sokkal szélesebbek, már a 2016-os vízkiszorítási szintet, melynek célja a felúszás elkerülése, is nagyobb kihívás elérni. Úgy gondoljuk, ez sikerült” – magyarázta Paul Hembery motorsport-igazgató, hogy a nagyobb futófelület egyúttal nagyobb esélyt jelent az úgynevezett aquaplaningre. „Ezen a területen vélhetően további munkát kell végeznünk, figyelembe véve, mi minden változott az utóbbi időszakban, ideértve a kötelező állórajtot és a biztonsági autó mögött töltött több kört az esőben.”

„Ha megkérdezzük a különböző embereket, különböző véleményeket kapunk” – célzott a szakember a kritikára. „Az egyik dolog, amit a versenyzők mondtak, az, hogy ne nyúljunk az intermediate-hez. A fő területek, melyeken dolgozunk, az esős abroncs teljesítményének fejlesztése, valamint a gumik felmelegítése, amely a száraz pályán való működéstől fog elvenni. Ez azt jelenti, hogy amint szárad a pálya, le akarják majd cserélni. Az esőgumi felmelegítése az a terület, ahol a legtöbbet javulhatunk.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: