DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Taktikai előnyében bízik a Red Bull

A második sorból induló Daniel Ricciardo és Max Verstappen eltérő stratégiával fog nekivágni az austini F1-es futamnak, így a csapat abban bízik, hogy a Mercedest is elkaphatják vasárnap.

Érdekes taktikai ínyencségeket tartogatott a Formula-1-es USA Nagydíj kvalifikációjának második szakasza: a két Mercedes és Max Verstappen a lágy keverékű abroncsokon harcolta ki a továbbjutást, Daniel Ricciardo ellenben a szuperlágy gumin jutott be a Q3-ba, így ő azon a szetten vág neki a vasárnapi futamnak. A Red Bull tehát megosztotta a stratégiákat a két pilóta között – ha valakiben felmerült volna, hogy ezzel egyik vagy másik versenyzőjüknek szerettek volna kedvezni, Christian Horner elárulta, hogy minden az ő beleegyezésükkel történt:

verstappen-ricciardo-austin-redbull



„Megbeszéltük ezt már az értekezleten” – idézi a csapatfőnököt a Motorsport.com. „A csapat szempontjából örülünk, hogy mindkét stratégiát támogatta valaki, mert itt és most még nem nyilvánvaló, melyik a jobb vagy a rosszabb. Számunkra ez volt a helyes döntés, és mindkét pilótánk azon a keveréken rajtolhat, amelyiken szeretett volna. Daniel jobban kaphatja el a startot, s ez egy vagy két pozíciót is jelenthet.”

Horner szerint ezzel a megosztott stratégiával nem csak arra van jó esélyük, hogy maguk mögött tartsák a harmadik sorból induló Ferrarikat, hanem adott esetben akár még a Lewis Hamilton, Nico Rosberg duóra is nyomást gyakorolhatnak:

„Természetesen a fő célunk az, hogy legyőzzük a Ferrarit, de nem csak hátrafelé nézelődünk, az előttünk álló lehetőségekre is igyekszünk lecsapni. Pénteken jó volt a versenytempónk, remélhetőleg ezt a futamon is kamatoztatni tudjuk. A Mercedes sem tudja lefedni mindkét taktikánkat, szóval meglátjuk. Úgy gondolom, hasonló a különbség a Mercedes és köztünk, mint amekkora az előnyünk a Ferrarival szemben. A pálya kicsit jobban fekszik nekünk, kevésbé tényező a motorerő. Tisztán látszanak az erőviszonyok, hiszen párosával állnak az autók a rajtrácson.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: