DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Versenyzői ülés, vagy Vandoorne lelép

Nem a McLaren az egyetlen F1-es csapat, ahol jövőre versenyezhetne, éppen ezért nem hajlandó jövőre is megelégedni a wokingiak tesztpilótai szerepével a belga, aki istállója döntésére vár.

A GP2 tavalyi szezonját rekordot jelentő teljesítménnyel megnyerő Stoffel Vandoorne befutónak tűnik a McLaren jövő évi ülésére Fernando Alonso mellett, hacsak a wokingiak úgy nem döntenek, hogy megtartják Jenson Buttont. A csapat erre a hónapra ígért döntést, s Felipe Massa visszavonulásának bejelentése könnyen lehet, hogy meg is könnyíti ezt, minthogy régóta beszélik, hogy Button visszatérhet a Williamshez, ahonnan karrierje elindult – s ha ez valóban így lesz, az egyúttal a McLaren számára is megadja a lehetőséget, hogy elegánsan búcsúzzon el a hét éven át velük lévő versenyzőtől.

Vandoorne mindenestre úgy tűnik, hogy mielőbb szeretne biztosat tudni a jövőjéről, legutóbbi nyilatkozata is egyértelműen erre utal – amikor a McLaren jövő évi versenyzői üléséről kérdezték, így felelt: „Ez lenne a legjobb, ami csak történhet velem, egyértelműen ezt akarom. Az elsődleges célom, hogy versenyzői ülést kapjak itt, már régóta ezért dolgozom. Mindig is azt mondtuk, hogy ettől a versenytől, Monzától kezdünk tárgyalni a jövő évről, remélhetőleg hamar megszületik a döntés, hiszen ez lenne a legjobb minden érintett számára.”

vandoorne_dennis_cs



Ami ennél is fontosabb, hogy Vandoorne hangsúlyozta, hogy jövőre már nem marad meg tesztpilótának, s ha a McLaren nem lépteti elő, kénytelen lesz más lehetőség után nézni: „Határozottan versenyzői ülésre van szükségem, ez az egyetlen célom. Nem hiszem, hogy az én helyzetemben elfogadható lenne egy újabb tesztpilótai állás. Már évek óta ezt csinálom.”

Ha Vandoorne valóban komolyan gondolja, hogy máshol keresne helyet magának, nos, erre reális lehetőségei kínálkozhatnak. Összesen 13 szabad ülés van még ugyanis a rajtrácson, köztük például a bevallottan a jövő bajnokát kereső Renault-nál, valamint az egyaránt Mercedes-motoros Williamsnél, Force Indiánál és Manornál – márpedig Toto Wolff nemrég egyértelműen utalt rá, hogy ha Ron Dennis nem ad ülést a belgának, ő bizony szerez neki...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: