DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Mercedes: Nem akkora az előnyünk, mint ami látszott

A Mercedes technikai igazgatója, Paddy Lowe szerint normális körülmények között Lewis Hamiltonnak esélye sem lett volna arra, hogy legyőzze a Ferrarit vagy a Red Bullt a hétvégi F1-es nagydíjon.

Maga Nico Rosberg is elismerte, hogy a vasárnapi Belga Nagydíj versenyén sokkal könnyebb dolga volt azzal a tudattal, hogy csapattársa és legfőbb riválisa, Lewis Hamilton a rajtrács végéről indul motorcsere miatt. Paddy Lowe azonban úgy gondolja, ennek ellenére sem volt egyértelmű a német pilóta győzelme, ám legnagyobb ellenfeleikként nem a Red Bullt vagy a Ferrarit nevezte meg, hanem a gumiabroncsokat.

 Hamilton



A hétvége nagy kérdése a gumik tartóssága volt, a csapatok és versenyzők arra panaszkodtak, hogy rendkívül nehéz az abroncsok kezelése ezen a pályán. Végül mindenki megbirkózott a feladattal – ki könnyebben, ki nehezebben. A feltevésre, hogy egyértelműnek tűnt Rosberg győzelme, Lowe így reagált: „Ez egyáltalán nem így van. Az időmérőn nagyon nehéz volt megszerezni a pole-t” – mondta.

„A lágyakkal teljesített köre fenomenális volt. Habár jó volt számára, hogy Lewisszal nem kellett versenyeznie, elveszítette ezzel a referenciapontot is. Remek munkát végzett azért, hogy ezt elérje az időmérőn. A hétvége kihívásai közé tartozott a magas guminyomás is. Egy évvel ezelőtt voltak problémák itt, ezért az abroncsok szempontjából ez megnehezítette a hétvégét. Monzában már nem lesz ilyen kritikus a helyzet.”

 

Lowe hozzátette, örültek Rosberg elsőségének, azonban arra nem számítottak, hogy Hamilton dobogóra állhat – bár tudja, ehhez kellett a rajt utáni incidens, amikor a két Ferrari, majd Kimi Raikkönen és Max Verstappen ütközött: „Soha nem jósoltunk volna pódiumot Lewis számára. Habár sokan azt gondolják, hogy hatalmas a teljesítménybeli előnyünk, nem ekkora. Ha a Red Bullt vagy a Ferrarit nézzük, normális esetben sosem győznénk le őket hátulról indulva. Nyilvánvalóan nagyban hozzájárult Lewis dobogójához az, hogy Verstappen és mindkét Ferrari kiesett a játékból az elején.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: