DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Rosberg halóval is leggyorsabb volt

Négy csapat is kipróbálta a fejvédelmi megoldást az F1-es Belga Nagydíj első szabadedzésén - Nico Rosberg is közöttük volt, és egyből megfutotta a leggyorsabb kört csapattársa előtt.

A szokásokhoz híven installációs körökkel kezdődött meg a Belga Nagydíj első szabadedzése - az már kevésbé volt megszokott, hogy szokatlanul meleg és verőfényes napsütésben gurulhattak ki az első autók a bokszból. Ahogyan azt várni lehetett, a halo is hamar előkerült: először Daniel Ricciardo próbálta ki a fejvédő rendszert egy kör erejéig, majd Nico Rosberg már kétszer ment körbe a hét kilométeres pályán - a Mercedesre először került fel a megoldás. Az edzés első fél órájának legnagyobb pillanata kétségkívül Max Verstappen nevéhez fűződött, aki hatalmasat mentett egy kigyorsításon - még az eseményeket helyszínen követő családja is csodálkozva figyelte a 18 éves pilóta mutatványát.

Időközben Hülkenberg is Sainz is megtette a maga körét a fejvédővel majd Rosberg is visszatért a pályára, és komoly tesztnek vetette alá a halót - nem csak körözgetett, hanem mért köröket futott, amivel folyamatosan az élen tartotta magát. A pontversenyben második helyen álló német pilóta az edzés feléhez érkezve 1:48.348-cal tartotta magát az élen, több mint hét tizeddel megelőzve csapattársát, Lewis Hamiltont. Meglepő volt a Force Indiák remek teljesítménye: Sergio Perez és Nico Hülkenberg ekkor a 3-4. helyen állt. A silverstone-i autók azok közé tartoztak, akik a Pirelli jelöletlen abroncsait próbálgatták - a csapatok két extra szettet kaptak ezekből a gumikból, melyek egy erősebb gumikeverék alapjául szolgálhatnak a szezon későbbi szakaszában.



Esteban Ocon első szabadedzését teljesítette hivatalos F1-es pilótaként a Manor színeiben- idén már több alkalommal is vezethette a Renault-t, és talán a rá háruló nagyobb figyelem volt az oka, hogy egy alkalommal csapatához visszatérve elfékezte magát, majdnem eltalálva egy vele szemben lévő fotóst. A McLaren is feltette Jenson Button autójára a módosított Pirelliket, csapattársa, Fernando Alonso viszont sokáig az egyetlen volt, aki nem futott mért kört - fél órával az edzés leintése előtt a wokingiak megerősítették, hogy kis kell cserélni az erőforrást az autójában, ezért a spanyol már nem is fog részt venni a gyakorláson. Később kiderült, hogy a várakozásokkal ellentétben nem új motor kerül be a kétszeres bajnok autójába, hanem egy régebbi verzió - így viszont nem tudja kihasználni a Honda Belga Nagydíjra időzített fejlesztéseit.

A két, lágy abroncsokon köröző Ferrari ekkora felzárkózott a Mercedesek mögé: Kimi Raikkönen hátránya nyolc tized, Sebastian Vettel lemaradása pedig 1,4 másodperc volt Rosberghez képest. Folytatva a Force Indiák remeklését Perez aztán visszajött a negyedik helyre, meglepő volt viszont a Red Bullok lemaradása: Daniel Ricciardo és Max Verstappen is két-két másodperces hátrányban állt a 7. és 9. helyen. Annál üdítőbb volt látni Esteban Ocon remeklését, aki bokszutcai bakija után már simán csapattársa előtt tartotta magát - ahogyan Jolyon Palmer is, aki viszont felfüggesztéshiba miatt lelassult, és tért vissza csapatához.

A Renault szenvedéseit tovább tetézte, hogy néhány perccel az edzés vége előtt - Alonsót leszámítva - Palmer és Magnussen az utolsó két helyen ált, de a McLarennél sem lehettek boldogak, hiszen a spanyol problémái után Button is panaszkodott: a brit pilóta négy másodperces lemaradásban mindössze a 18. helyen állt.

Az élen már nem történt változás a sorrendben: a Mercedes kisajátította az első két helyet Nico Rosberg és Lewis Hamilton révén, mögöttük pedig sormintát rajzoltak a Ferrarik és a Force Indiák Kimi Raikkönen, Sergio Perez, Sebastian Vettel és Nico Hülkenberg sorrendben.

Az edzés végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: