DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Az FIA bünteti a pályaelhagyást Belgiumban

Akárcsak a múltban, idén is megbünteti az FIA azt a versenyzőt, aki az F1-es Belga Nagydíjon a pálya levágásával vagy kiszélesítésével előnyhöz jut a hétvége során.

Habár a Formula-1 Stratégiai Csoportja múlt hónapban megszavazta, hogy a pálya határainak elhagyására vonatkozó szabályokat el kellene törölni – mivel a rázókövekre hajtó autók nagy látványosságot nyújtanak –, az FIA világossá tette a pilóták számára, hogy aki a hétvégén négy kerékkel elhagyja a pályát, azt megbüntetik.

 RB



„Mivel a pálya nem változott a tavalyi év óta, a pályalimitre vonatkozó szabályok ugyanazok maradnak, mint a múltban, azaz egyedi elbírálás alapján el fogjuk dönteni, hogy a versenyzőnek előnye származott-e az elhagyásból” – nyilatkozta az FIA egyik szóvivője.

 

A Nemzetközi Automobil Szövetség elektronikus szenzorokat épített a pálya bizonyos részeire a belga versenypályán is, így egyértelművé válik a helyzet, amikor egy pilóta átlépi a határt. Az FIA mindazonáltal nem zéró toleranciát követ, hanem gyakorlati megközelítéssel fogja értékelni az ilyen helyzeteket. „Két helyre (Raidillon és Blachimont) telepítettük a szenzorokat, amelyek referenciapontként szolgálnak” – folytatta a szóvivő. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: