DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Alonso őszintén értékelte F1-es karrierjét

A McLaren F1-es pilótája beszélt két vb-címéről, a ferraris időszakról, a döntéseiről - szerinte a kivívott tisztelet többet ér, mint a világbajnoki elsőség és bárki elfogadná az ő karrierjét.

Fernando Alonso 2005-ben a Renault-val megtörte Michael Schumacher egyeduralmát, majd 2006-ban megvédte a címét - azóta azonban bár vezetett a McLarennél, ismét a Renault-nál, a Ferrarinál, majd ismét a McLarennél, nem nyert újabb világbajnokságot. Ezzel együtt az utóbbi években elterjedt az a vélekedés a Formula-1-et követők között, hogy a spanyol a leggyorsabb pilóta a mezőnyben, ez pedig sokat jelent neki - igaz, a McLaren-Honda szenvedése miatt sokan úgy gondolják, hogy vissza kellene vonulnia a 34 éves versenyzőnek. 

"Igazából a Ferrarinál töltött évek után nagyobb tiszteletet érzek a paddockban, mint bármikor a karrierem során" - nyilatkozta Alonso a spanyol AS-nak Kínában. "Nyertem két világbajnoki címet, de azt kell mondanom, hogy 2005-ben a Renault nagyon megbízható volt a rivális McLarenhez képest, 2006-ban pedig a Michelin abroncsok voltak jobban a Ferrari által használt Bridgestone-oknál. Azonban ennyi idő elteltével az emberek kevesebbet beszélnek erről és az emberek jobban tisztelnek a teljesítményemért, amelyet minden héten nyújtok" - beszélt őszintén a helyzetről a spanyol pilóta.

AlonsoKína



Szerinte nem a világbajnoki címek mérik egy pilóta karrierjét. "Gilles Villeneuve egyike a legnagyobb pilótáknak a Ferrari történetében és nem nyert. A média számára csak a bajnoki címek számítanak, de a sportolónak az is, hogy megkapja a megbecsülést és a tiszteletet a világ minden táján. Ebben a sportban a győzelem főleg azon múlik, hogy jó autóban legyél jó időben, tehát ha az emberek beszélnek rólad és elismernek akkor, amikor rossz autóban vagy rossz helyen, az fontosabb, mint hogy címet nyerj" - vélekedik Alonso.

Előkerült az is, hogy a spanyol pilóta többször hozott rossz döntést karrierje során - 2007-ben elhagyta a McLarent és 2008-ban Hamilton világbajnok lett az istállóval, 2014-ben pedig elhagyta a Ferrarit, amely azóta kihívója lett a Mercedesnek, a McLaren pedig csak szenved. "Utólag mindig könnyű jobb választást találni, de ha bármit megváltoztatsz, nem leszel ugyanaz az ember. A döntések, amelyeket meghoztam, a személyiségemet tükrözték és mutatja, hogy hol voltam, valamint hogy hol vagyok most. Boldog vagyok".

"Természetesen nyerhettem volna többet, hozhattam volna jobb döntéseket, de amikor meghoztam ezeket, úgy gondoltam, hogy ezek a helyes lépések. Vezettem a Renault-nál, a McLaren-Mercedesnél, a Ferrarinál, a McLaren-Hondánál és azt hiszem, hogy a világ összes pilótája aláírna egy ilyen karriert. Persze vezethettem volna Red Bullt vagy Mercedest, de például amikor Michael Schumacher visszajött az F1-be és aláírt a Mercedeshez, azért tette, mert az egy jó projekt volt, pedig nem volt ott a Q3-ban".

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: