Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. április 24. kedd
F1

Ferrari-Mercedes kartell az F1-ben? „Ez nevetséges”

Bernie Ecclestone titkos együttműködéssel vádolta meg a Mercedest és a Ferrarit: utóbbi csapatvezetője, Maurizio Arrivabene éles szavakkal kommentálta a légből kapott állítást.

A szokásnak megfelelően a pénteki szabadedzések után tartották a csapatvezetők sajtótájékoztatóját az Ausztrál Nagydíjon, amelyre a legnagyobb alakulatok fejeit hívták meg, Toto Wolff (Mercedes), Maurizio Arrivabene (Ferrari), Christian Horner (Red Bull), Cyril Abiteboul (Renault) és Eric Boullier (McLaren) személyében, akikhez az újonc Haas tulajdonosa, Gene Haas csatlakozott.

Az eseményen szóba került Bernie Ecclestone egy korábbi kijelentése, amelyben megvádolta a Ferrarit és Mercedest, hogy titkos egyezséget kötöttek egymással, az így fennálló többséggel (ügyfélcsapataik segítségével) pedig úgy alakítják a szabályokat, hogy változatlanul ők ketten maradjanak a sportág csúcsán. Ecclestone akkor a „kartell” szót használta, Arrivabene szerint azonban maga a feltételezés is abszurd.

„Úgy gondolom, ilyesfajta kartellről beszélni nevetséges, ugyanis mindenki a saját dolgát végzi, egyszerűen próbálunk a legjobbak lenne. Márkákról beszélünk itt, amelyeknek hosszú történetük van. Nem fogják a történetüket, hírnevüket kidobni az ablakon. Még egy szóra sem lenne érdemes. Ha kissé tovább beszélgetsz valakivel, vagy ebédelni mész Totóval vagy Cyrillel, máris kartert alakítottatok? Egyszerűen nevetséges” – kommentálta Ecclestone vádjait a Ferrari csapatfőnöke.

Toto Wolff, a Mercedes üzleti csapatvezetője szerint Ecclestone – szokásához híven – fel akarta korbácsolni az indulatokat. „Nem gondolom, hogy bármiféle kartell lenne itt. Bernie mindig jó abban, hogy ellentmondást keltsen. Ha kartellként működnénk, nem lennénk itt. A legtöbben multinacionális vállalatok részei vagyunk, és nagyon komolyan vesszük a feladatunkat. A címlapra fel lehet kerülni vele, de ennél több nincs benne” – mondta Wolff.

Volt azonban, aki védelmébe vette a Formula-1-et igazgató Ecclestone-t, méghozzá a vele ismerten jó kapcsolatot ápoló Christian Horner. „Meg lehet érteni Bernie frusztráltságát. Azt hiszem, a megjegyzéseit a csalódottság szülte, hogy nem tudja befolyásolni a változtatásokat, a Formula-1 gyártói pedig kollektívan nagyon erősek, amely elsősorban a műszaki szabályokon és az erőforrások ügyén látszódik meg. Úgy gondolom, Bernie promóterként azért frusztrált jelenleg, mert ezt nem tudja befolyásolni. Nyilvánvaló, hogy ennek hatására tette a megjegyzéseket” – magyarázta a Red Bull csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?