DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

„Túl sok új pályának nincs igazi karaktere”

Ezen a véleményen van Lewis Hamilton, aki szerint a naptárba újonnan bekerülő helyszínek gyakran nem ragadják meg az F1 lényegét. A Mercedes világbajnoka maga is szívesen tervezne majd pályákat.

A szocsi pályára 2014-ben látogatott el először a Formula-1 mezőnye, és sem a versenyzők, sem a rajongók tetszését nem nyerte el a tavalyi téli olimpia helyszínén megépített aszfaltcsík. Ráadásul maga a futam sem alakult túl izgalmasan, amelyért szintén a jellegtelen vonalvezetést tették nagyrészt felelőssé. A most hétvégén sorra kerülő Orosz Nagydíj előtt Lewis Hamilton is megszólalt ebben az ügyben: a brit pilóta szomorú tendenciát vél felfedezni az új pályákkal kapcsolatban.

„A Japán Nagydíj után érkezünk Oroszországba: nehéz lenne elképzelni két ennyire különböző pályát” – írja a kétszeres világbajnok a BBC oldalán vezetett blogjában. „A Szocsiban fekvő aszfaltcsík meglehetősen lapos, erős kontrasztban áll Suzukával, ami egy igazi versenypálya a szintkülönbségeivel és gyors kanyarjaival.”

Szocsi_Hamilton_2014_DPPI



„Örülök, hogy változatosak a pályák, vannak régiek és újak is, de gyakran merengek azon, miért egyetlen tervező készíti az összest” – mutatott rá a probléma egyik lehetséges okára a Mercedes versenyzője. „Néha az is eszembe jut, hogy a visszavonulásom után magam is pályákat fogok tervezni, így lenne vetélytársa Hermann Tilkének is. Versenyeztem, és ezáltal tudom, mit szeretnek a pilóták a pályákban.”

„Gyakran érzem úgy, hogy az új generációs helyszínek nem ragadják meg az F1 igazi lényegét” – fogalmazott Hamilton. „Tudom, hogy vannak megkötések biztonsági és egyéb szempontokból, de néha túlságosan is kiszámítottnak tűnnek a vonalvezetések. Nem tudom, mennyire volt ez a helyzet például Suzukával, de ott az az érzése az embernek, hogy találtak egy remek helyszínt, aztán pedig követték a domborzati viszonyokat. Ez jelenti az igazi különbséget.”

„Túl sok új pályának nincs igazi karaktere. Vannak persze kivételek – például Abu Dhabi vagy Austin –, de az itteni nem túl kiemelkedő. Ugyanakkor a térség a Fekete-tengerrel és a hegyekkel igazán lenyűgöző” – találta meg végül az egyetlen pozitívumot az oroszországi helyszínnel kapcsolatban az összetett éllovasa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: