DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Red Bull pechje lett a Manor szerencséje

Az egykori F1-es bajnok szerint a Red Bull túlságosan is versenyképesnek bizonyult, s ezért nem kaphatott motort a Mercedestől – ez jött kapóra a jövőre már a középmezőnyt célzó kiscsapatnak.

Miután az elmúlt hetekben többször is hallani lehetett róla, a Mercedes csütörtökön hivatalosan is megerősítette, hogy a 2016-os szezontól kezdve ők látják el erőforrásokkal a legkisebb Formula-1-es csapatot, a Manor istállót. Mindez különösen érdekes annak fényében, hogy a Red Bull továbbra is erőforrások nélkül áll a következő szezon előtt, s az sem kizárt, hogy emiatt kényszerül távozni a királykategóriából.

A Mercedes ráadásul a legújabb, 2016-os fejlesztésű motorral látja majd el az istállót, szemben a Ferrarival, akik a hírek szerint a Red Bullnak is egy évvel korábbi, azaz ebben az esetben idei erőforrásokat ajánlottak a következő szezonra. A Sky Sports F1 szakértője, az 1996-os világbajnok Damon Hill is a helyzet pikantériájáról beszélt a brit csatornának, egyúttal azt is kiemelte, szerinte miért nem kapott motort a Red Bull a Mercedestől:

manor_spa



„Ez egy nagyon érdekes probléma a számukra” – mondta Hill. „Itt van egy élcsapat, akiktől megtagadják a friss motorokat, s azt mondják nekik, hogy kénytelenek lesznek egy tavalyi erőforrást használni, ami kétségkívül elfogadhatatlan a számukra. Miközben ez a Manor számára egy áldás volt, jól jelzi a Red Bull helyzetének nehézségét is.”

„Talán túlságosan is versenyképesek voltak” – folytatta az egykori világbajnok. „Így aztán érthető, a Mercedes miért nem akar motort adni nekik. De egyúttal az is jellemző rájuk, hogy nagyon szókimondóak voltak a motorszállítójukkal, a Renault-val szemben, szóval elég kemény ügyfél hírében állnak. Most olyan helyzetbe kerültek, hogy nincs elérhető erőforrás a számukra.”

Hill úgy véli, hogy a technikai előrelépéssel a Manor legalább a középmezőny végét megcélozhatja: „Ez létfontosságú volt a számukra, s növeli az esélyeiket arra, hogy a következő évben már legalább a középmezőnyhöz tartozzanak. A csomag, melyről beszélünk, egészen hasonló lehet ahhoz, mint amit korábban a Force India kapott, akik a Mercedes-motorok mellett a McLarennel is kapcsolatban álltak. Ugyanígy kapcsolódik össze a Manor a Williamsszel, így könnyen elképzelhetjük, ahogy bekopogtatnak a legjobb 15 ajtaján.”

Az egykori versenyző emellett úgy véli, hogy a technikai fejlődés azért is jót tehet a Manornak, mert így könnyebben elő tudhatják teremteni a költségvetésüket, s jobb versenyzőket is magukhoz csábíthatnak: „A csapat kissé jobban el tudja majd adni magát, ami azt jelentheti, hogy jobb anyagi háttérrel rendelkező, versenyképesebb, tapasztaltak pilóták is úgy tekinthetnek majd a Manorra, mint egy olyan csapatra, akikhez érdemes átigazolni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: