DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Az idei a Lotus legnehezebb szezonja

Furcsának tűnhet Romain Grosjean belgiumi harmadik helye után egy ilyen kijelentés, de az F1-es csapat részéről állítják, még sosem volt ilyen nehéz évük – pénzügyi fronton.

A Lotus nagy reményeket fűzött új Mercedes-motorjához, és bár a kezdeti versenyek alapján sikerült is túlszárnyalni a pocsék 2014-es szezont, az első igazán kiugró eredményre, Romain Grosjean dobogós helyére Spáig kellett várni. Alan Permane műveleti igazgató szavaiból kiderül, hiába a legjobb motor, ha a Lotus anyagi nehézségei miatt az autó fejlesztésére nem jut – ami közvetetten több büntetéshez is vezethet.

„Eddig nagyon nehéz szezonunk volt” – fogalmazott Permane a Sky Sports televíziónak. „Nem fér hozzá kétség, hogy pénzügyi téren ez az eddigi legrosszabb évünk. Szűkölködtünk az alkatrészekben, ahhoz is óriási munkára volt szükség, hogy az autókat minden héten a pályára juttassuk. Ezért egyszerűen hihetetlen a dobogóra jutni. A pályán és Enstone-ban is óriási mindenki számára.”



„Mindössze három sebességváltónk van. Másoknak, ahogy nekünk is a múltban, öt-hat váltó áll rendelkezésre, de ebben az évben csak hármunk van, ezért tartunk ott, ahol” – példázta a csapat nehéz helyzetét Permane. „Ezért egyik versenyzőnek mindenképp a versenyen használt váltójával kell mennie pénteken, ez most Romain volt, akinek sajnálatos módon problémája adódott vele, ezért öthelyes rajtbüntetést kapott. Normál körülmények között ez csak egy csere lett volna büntetés nélkül.”

A szakember ugyanakkor köszönetet mondott a tulajdonosoknak, akik a nehézségek ellenére – a Belga Nagydíjon például a tavalyi tesztpilóta, Charles Pic jogi képviselői akartak autókat lefoglalni – támogatják az istállót. „Kicsit több befektetéssel sokkal jobban is teljesíthettünk volna. Ezzel együtt azonban a tulajdonosok voltak azok, akik segítettek minket talpon maradni a nehéz időkben, pénzt adtak a csapatnak, aminek köszönhetően működhetünk és versenyekre jöhetünk. És ami a legfontosabb, dobogót szerezhettünk” – zárta mondandóját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: