DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Renault: Nem Ecclestone-on múlik a visszatérés

Az F1 ura felajánlotta, hogy a Renault történelmi bónuszt kaphat, ha újra gyári csapatként tér vissza, a franciák azonban tisztában vannak vele, hogy a versenyzés költségét maguknak kell előteremteniük.

A Renault jelenleg mérlegeli jövőjét a Formula-1-ben, a nyilvánosság felé közvetített üzenetek alapján pedig egyelőre nem rendelkeznek konkrét tervvel azt illetően, hogy saját csapattal folytatják, esetleg kiszállnak a sportból. Bernie Ecclestone már korábban ajánlatot tett a franciáknak: ha visszatérnek, megkapják a nagy múltú csapatoknak járó, eredménytől független történelmi bónuszt, amelyben többek között például a Williams és McLaren is részesül. Cyril Abiteboul, a Renault Sport ügyvezető igazgatója hálás az ajánlatért, de leszögezte, nem csak ezen fog múlni, hogyan határoznak.



„Nem akarom, hogy bárki azt gondolja, a döntésünk terhét a kereskedelmi jogok tulajdonosára helyezzük át, mert mindenekelőtt nekünk kell döntenünk, hogy részesei akarunk-e lenni. Ha pedig igen, milyen költségek mellett?” – mondta a motorsport.com-nak. „Ennek az alapja pedig az F1 marketingértéke, amely továbbra is nagyon magas, a legértékesebbek közé tartozik a világon a sport terén. És nem utolsósorban 37 éve részt veszünk benne. Ezért folytatni akarjuk, de tisztában vagyunk azzal is, hogy a pénzügyi háttérnek, ésszerű mértékben, a cégünktől kell érkeznie, emellett szponzoroktól és befektetőktől.”

Ha önálló csapatot indítanak, a favorit a Lotus, az istállót azonban jelentős tartozások terhelik. Ezért arról a lehetőségről beszélnek, hogy a Renault átvenné az enstone-i központot és a személyzetet, de magát a céget nem, formálisan pedig új csapatként érkezne a bajnokságba. „A motorsportprogramunknak sok tekintetben jobban kell kapcsolódnia harmadik felekhez, partnerségben kell dolgoznunk, nem elszigetelten. Talán ez lesz a legnagyobb különbség aközött, amit eddig csináltunk, és amit a jövőben akarunk” – mondta erről Abiteboul.

A francia vezető arra is kitért, hogy döntésre valószínűleg még hónapokat kell várnunk. „Úgy gondolom, a szezon vége előtt érkezhetnek hírek. A döntésünkkel kell kezdődnie, aztán meg kell bizonyosodnunk arról, hogy amit mondtunk, azt képesek vagyunk megvalósítani is. Úgy gondolom, a szezon vége előtt jelzést adhatunk róla, mit fogunk csinálni 2016 után.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: