DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Történelmi bónusz hozza az F1-be a Renault-t?

Bernie Ecclestone leszögezte, hogy a gyári Renault csapat múltja alapján megkaphatja a nagycsapatoknak járó bónuszt, amit a franciák nagy örömmel fogadtak. Úgy tűnik, közeleg a visszatérés...

Az Autosport beszámolója szerint nagy lökést kapott a Renault végső döntése az F1-es program folytatásával, illetve a gyári csapat vásárlásával kapcsolatban. A franciák ugyanis azt mérlegelték korábban, hogy a Williamshez hasonlóan történelmi alapon ők is részesülhetnek-e visszatérésük esetén a FOM által a nagy-, illetve a történelmi csapatoknak osztott bónuszból.

Erre minden alapjuk meg is lenne, hiszen a francia gyár 1977-es bemutatkozása óta csak öt szezonban nem volt érdekelt, sőt ezek közül háromban, 1998 és 2000 közt az általuk tervezett motorok (Mecachrome, Supertec) jelen voltak a királykategóriában, ha ők maguk nem is. Gyári csapatként 19 szezont teljesítettek, mérlegük két egyéni és két konstruktőri cím mellett 303 futamon összesen 35 futamgyőzelem és 51 pole.

alonso_2006_kanada



Az Autosport kérdésére Bernie Ecclestone maga is megerősítette, hogy a Renault jogosult lenne erre a bónuszra, s szerinte még az sem lehet akadály, ha jelenlegi partnereik, a Red Bull és a Toro Rosso megvétózzák ezt – ugyanis alapesetben minden csapat egyetértése szükséges lenne. „Ha a Renault megteszi, amit kell, nem hiszem, hogy mindenki jóváhagyására szükség lenne. Szerintem könnyedén megoldjuk a dolgot” – idézi az üzletembert a lap.

A Renault F1-es programjának vezetője, Cyril Abiteboul leszögezte, hogy bár természetesen nem a pénzre utaznak a franciák, megfelelő anyagi lehetőségek nélkül nem hajlandóak belevágni a programba. Ezt meg is indokolta: „Egyáltalán nem áll szándékunkban úgy szerepelni az F1-ben, mint most, amikor csak a létszámot növeljük. Tekintettel arra, milyen örökségünk van a sportágban, a Renault F1-es programjának az élvonalba kell tartoznia.”

„Persze nem csupán pénz szükséges ehhez, az viszont biztos, hogy elengedhetetlen. Szóval Bernie ezen megnyilatkozása egyértelműen pozitív.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: