DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Monza történelmét nem lehet pénzért megvenni

Úgy tűnik, a hónapokon át tartó ijedtség után kezd egyenesbe jönni Monza F1-es jövője. Ennek a korábbi olasz pilóták is örülnek, akik szerint elképzelhetetlen lenne a sport a legendás pálya nélkül.

A Bernie Ecclestone-től érkező fenyegetések után fennállt a veszélye, hogy a Formula-1 2016 után egy újabb klasszikus, nagy múltú helyszíntől lesz kénytelen búcsút venni, ám Lombardia tartomány képviselői is szívügyüknek érzik a pálya benntartását a naptárban, s jelenleg úgy tűnik, biztosítani tudják majd azt a pénzügyi fedezetet, ami a szerződéshosszabbításhoz kell majd.

Hogy mennyire fontos Monza megtartása, arról az is árulkodik, hogy két olyan korábbi olasz Formula-1-es pilóta is nagy megkönnyebbüléssel nyugtázza a híreket, akik életét már aligha befolyásolná, hogy a királykategória melyik pályára látogat el országukban.

Dppi_00111013_085



„Könnyű látni, hogy a tradíció mennyire nagy szerepet játszik a sportban” - mondta Emanuele Pirro. „Az F1-nek persze folyamatosan új piacokat kell keresnie, új határokat átlépve, azonban az is fontos, hogy a sport megőrizze az identitását. Emiatt örülök, hogy a tartomány vezetősége megtalálta annak a módját, hogyan tartsák a nagydíjat Monzában. Elvégre pénzért sok mindent lehet kapni, de történelmet és tradíciót nem. Az F1-ben pedig teret kell engedni ennek.”

Örömét kifejezte Vitantonio Liuzzi is, aki 2011-ben utolsó monzai F1-es versenyét egy nagy rajtbaleset okozásával tette emlékezetessé. „Az Olasz Nagydíj az F1 és az olasz közönség számára is létfontosságú. Nehéz elképzelnem olyan F1-et, amelyben nem szerepel Monza. Szinte érezni lehet a pályán a szenvedélyt és a történelmet. Remélem, hogy a szóban forgó megoldás tényleg létezik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: