DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Tost: A jelenlegi motorszabály? Nonszensz!

A Toro Rosso F1-es csapatfőnöke nem örül neki, hogy megszorítások vannak motorfejlesztés terén, és azt is elmondta, mit kellene tenniük azoknak, akiknek nincs elég pénzünk lépést tartani a többiekkel.

A tavalyi, befagyasztott motorfejlesztések után idén a csapatok 32 zsetont kaptak arra, hogy a szezon során egyre nagyobb teljesítményt csikarjanak ki az erőforrásokból. Mindezt azért sikerült elérni, mert a Mercedesnek óriási előnyre sikerült szert tennie tavaly, de úgy tűnik, valaki még ettől is többet akar. Franz Tost, a – Renault-motorokkal bajlódó – Toro Rosso csapatfőnöke szerint minden gyártónak teljes szabadságot kellene biztosítani ezen a téren, noha az FIA azt tervezi, hogy a mostani 32-ről háromra csökkenti a felhasználható zsetonok számát 2018-ig.



„Ez egyszerűen nonszensz” – mondta Tost a GPUpdate.net-nek. „Emlékszem, hogy három-négy évvel ezelőtt azt mondtam, hogy ha az új motorszabály életbe lép és egy gyártó lesz az élen, a többiek nem tudnak feljebb kapaszkodni. Manapság a gyártók azt mondják, hogy spórolni kell a pénzzel. Én pedig azt, hogy ’Forma-1, neked nem szabad pénzt spórolnod.’ Most az a helyzet, hogy a Mercedes utcahosszal van a többiek előtt, ezért mindenkinek úgy kellene fejlesztenie a motorokat, ahogyan csak szeretnék.”

Tost elmondta, hogy mit kellene tennie azoknak, akik takarékosságra törekszenek: „Ha nincs pénzed, nem muszáj a Forma-1-ben versenyezned – ilyen egyszerű. Ha a Mercedes, a Ferrari, a Renault és a Honda is egy szinten lenne, remek versenyeket láthatnánk. A Mercedesnek fantasztikus pilótái vannak Hamilton és Rosberg személyében, aztán ott van Vettel és Raikkönen a Ferrarinál, valamint Alonso a McLarennél. Ez azt jelenti, hogy három-négy csapat is harcolhatna a világbajnoki címért. Az emberek erre kíváncsiak, ezért változtatnék a jelenlegi helyzeten.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: