DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
F1

Wolff szerint Németország másnaposságban szenved

A Mercedes sportigazgatója biztosra veszi, hogy jövőre ismét lesz F1-es Német Nagydíj Hockenheimben, sőt, az egy év kihagyás még segíteni is fog abban, hogy többen térjenek vissza a pályára.

Az előzetes versenynaptár szerint ezen a hétvégén rendeznék meg a Német Nagydíjat, ám az anyagi problémák végül nem tették lehetővé a hockenheimi látogatást, így a Forma-1 mezőnye 1960 óta először nem lépi át a német határt. A múlt héten kiadott 2016-os előzetes versenynaptárban ott szerepel Hockenheim neve, noha továbbra sem biztos, hogy a 14 millió fontos jogdíj rendelkezésre fog-e állni. Mindenesetre a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff minden kétséget kizáróan úgy véli, csapata jövőre ismét hazai pályán körözhet majd.

„Jövőre ott leszünk Németországban, 100%, hogy lesz versenyünk. Az ehhez szükséges összeg is megvan” – idézte a Pitpass.com az osztrákot. Ez jó hír lehet a rajongók számára, az viszont tény, hogy a verseny nézőszáma folyamatos csökkenést mutatott az elmúlt években. A Nürburgring és Hockenheim 2007 óta váltotta egymást – az előbbi helyszínen 2013-ben 45000, míg tavaly Hockenheimben 52000 drukker gyűlt össze, melyek a Brit Nagydíj múlt heti 140 ezres közönségéhez képest igencsak elenyésző adatok – ilyen látogatottság mellett nem csoda, ha anyagi gondokkal küzdenek a pályák.



Az idei versenyt eredetileg Nürburg várának tövében rendezték volna, de a szervezőkön még az sem segített, hogy Bernie Ecclestone lemondott a rendezési díjról, és a jegyeladásból származó bevételekre hagyatkozott. A Nürburgring számára komoly érvágást jelentett, amikor a pálya 2009-es felújításához 240 millió fontos kölcsönt vettek fel, de az új létesítmények (közöttük egy bevásárlóközpont, egy hotel és egy szórakoztatópark) nem hozták meg a várt sikert. Ekkor a pálya közösségi támogatáshoz folyamodott, ebbe viszont az Európai Bizottság szólt bele, mondván, nem engedélyezték a segítség ezen formáját.

2013 májusában egy orosz üzletember, Viktor Karitonyin vette át az irányítást, de ő sem tudta visszahozni 2015-ben ide a versenyt, Ecclestone és a Mercedes segítsége ellenére sem. „Bernie, a Mercedes és a hockenheimi szervezők is próbáltak segíteni, de sajnos nem jött össze a pénz” – mondja Wolff. „A csapatra természetesen hatással van a Német Nagydíj elvesztése, de bármennyire fájó, hogy nem mutathatjuk meg magunkat a daimleres kollégáink előtt, ott leszünk jövőre. Hockenheim benne van a naptárban, és egészen biztos, hogy lesz verseny.”

 

Wolff hozzátette, hogy a verseny idei kimaradása nem feltétlenül jelent negatív hatást a jövőre nézve. „Németországban kissé másnaposság uralkodik a Forma-1-et, és a nemzeti sporthősöket tekintve. Ne felejtsük el, Schumacher ötször, Vettel négyszer nyert egymás után, tavaly pedig a futballválogatott nyerte a világbajnokságot. Mindent megkaptak, innen pedig hová lehetne fejlődni? Egy év kihagyás talán jó hatással lesz a versenyre.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: